Dragi copii,
Cu ocazia sărbătoririi Zilei Copilului, ne-am gândit să vă prezentăm o personalitate care, de-a lungul anilor a adus multă bucurie în sufletele copiilor din întreaga lume, ba chiar și ale adulților, și care ne-a uimit pe toți, ne-a făcut să râdem și să plângem, să trăim aventuri alături de personajele sale, să vizionăm imagini uimitoare și să audiem muzica minunată care însoțește aceste imagini. Cred că ați ghicit că este vorba despre Walt Disney, creatorul celebrelor desene animate. Disney și echipa sa au realizat câteva dintre cele mai renumite filme de animație din toate timpurile și au creat unele dintre cele mai cunoscute personaje atât de îndrăgite de voi, cum sunt șoricelul Mickey Mouse, rățoiul Donald, veverițele Chip și Dale, cățelul Pluto și multe altele pe care le cunoașteți foarte bine. Pentru realizările sale, el a primit de douăzeci și două de ori Premiul Oscar, care se acordă pentru excelență în domeniul cinematografiei.
Dintre celebrele desene animate create de Disney, cunoscute în toată lumea, amintim Albă ca Zăpada și cei șapte pitici, O sută unu dalmațieni, Bambi, Pisicile aristocrate, Cartea Junglei, Cenușăreasa, Tom și Jerry, Ciocănitoarea Woody, Pinocchio etc. Cel mai iubit desen animat al tuturor timpurilor rămâne Albă ca Zăpada și cei șapte pitici, care a avut premiera în decembrie 1937. Crearea filmului a durat mai mult de trei ani și a fost primul desen animat de lung metraj. Pentru filmul de 83 de minute s-au realizat manual peste un sfert de milion de desene. Disney a supravegheat fiecare pas al producției. El și-a dorit ca fiecare personaj să fie la fel de real ca și actorii în carne și oase. De asemenea, a acordat o foarte mare atenție și decorurilor, care trebuiau să fie impecabile. Producția filmului a fost costisitoare, studioul împrumutând peste un milion și jumătate de dolari pentru finalizarea proiectului.
Desenele animate necesită multă îndemânare, muncă și precizie. Totodată, este foarte importantă creativitatea în realizarea unui personaj. Fiecare mișcare a unui personaj are în spate o armată de artiști care îi dau viață. Televiziunea a deschis și mai larg ușa tărâmului fermecat al desenelor animate. Pe micul sau pe marele ecran, la orice vârstă, desenele animate ne oferă un refugiu în afara timpului, un loc în care bucuria și binele înving întotdeauna. Începută și stimulată prin lansarea capodoperelor animate de către Walt Disney, magia și atracția desenelor animate durează până în zilele noastre.
Disney a fost și creatorul celebrului parc de distracții Disneyland, în care atât copiii, cât și adulții se pot bucura de momente magice alături de mascote care întruchipează personajele din desene animate într-un decor de poveste.
Noi vă invităm să lecturați cartea „Cine a fost Walt Disney?”, scrisă de Whitney Stewart, apărută la Editura Pandora M, în anul 2015, pentru a afla mult mai multe lucruri și curiozități despre viața și personalitatea lui Walt Disney, despre copilăria lui, dar și despre drumul pe care l-a parcurs până când a ajuns să fie un mare regizor și producător de filme, despre modul în care se făceau desenele animate, despre munca enormă pe care o depunea, însă și despre satisfacțiile pe care le obținea din creațiile sale. Veți fi cu siguranță amuzați de faptul că lui Walt nu îi plăcea școala, singurele materii care îl atrăgeau fiind desenul și actoria. Pe de altă parte, îi plăcea să îi distreze pe cei din jur, iubea animalele și era pasionat să le observe și să le deseneze. Făcea multe năzbâtii și avea hobby-uri bizare, cum ar fi călăritul porcilor, care se termina, de obicei, cu o trântă în noroi.
***
Iată câteva fragmente din cartea autoarei americane Whitney Stewart, „Cine a fost Walt Disney?”, pe care o recomandăm pentru lectură:
Disney și primul șoricel celebru
„Când era elev, lui Walt Disney îi plăcea să fie clovnul clasei. A spus la un moment dat că ar fi făcut orice ca să atragă atenția. Colegii lui din Marceline, statul Missouri, erau încântați de spectacolele pe care le dădea. Odată a prins un șoarece de câmp și i-a făcut lesă dintr-o sfoară. A intrat în clasă și și-a plimbat noul animal de companie prin încăpere, ca să-l vadă toată lumea. Cineva a văzut micul animăluț și a început să țipe. Profesoara lui Walt a venit imediat, a pus capăt șotiei și l-a pedepsit pe Walt. Dar lui nu i-a păsat. El și șoarecele fuseseră celebri pentru o zi. Walt Disney nu știa asta pe atunci, dar într-o zi, un alt șoricel – unul pe nume Mickey – avea să-l facă celebru în toată lumea.” (Stewart,Whitney. Cine a fost Walt Disney?, Editura Pandora M: 2017. p. 7-8.)
De la „cel mai prost elev din clasă” la cel mai talentat creator de animație din lume
„Walt a trebuit și el să contribuie la veniturile familiei, așa că la nouă ani a început să livreze ziare la ușile abonaților. Trebuia să se trezească în fiecare dimineață înainte de răsăritul soarelui. Uneori era așa de obosit, că se ghemuia să doarmă pe pragul unei uși, iar când se trezea alerga să-și termine traseul de livrări și să meargă la școală. La ore lui Walt îi era greu să fie atent. O profesoară i-a spus că era «al doilea cel mai prost» elev din clasa ei. Deseori visa cu ochii deschiși sau se gândea cum să își mai distreze colegii. Îi plăcea să schițeze pe tablă personaje amuzante. Sau desena în colțul paginilor manualului un animal, iar când dădea repede paginile, animalul părea să se miște. Acelea au fost primele lui desene animate.” (Stewart, Whitney. Cine a fost Walt Disney?, Editura Pandora M: 2017. p. 18-19).
Celebritatea lui Disney a început la frizerie
„Talentul artistic al lui Walt l-a făcut pe frizerul local să-i ofere permanent tunsori gratuite. Vecinii au început să meargă la frizerie numai ca să vadă cele mai noi ilustrații ale lui Walt afișate pe perete. Lui Walt îi plăcea la nebunie această fărâmă de celebritate.” (Stewart, Whitney. Cine a fost Walt Disney?, Editura Pandora M: 2017, p. 22-23).
***
Știați că?…
… există o Zi Internațională a Desenelor Animate, care se sărbătorește pe 28 octombrie, pentru că în acea zi, în anul 1892, a fost prezentată publicului prima tehnică de animație. Însă primul film animat din lume a fost creat în 1908 de caricaturistul francez Emile Cohl. Filmul se numește Fantasmagorie, este alb-negru și durează doar un minut și jumătate, fiind compus dintr‑un șir de 700 de desene.
***
Seria de cărți publicate de Editura Pandora M în 2015 conține volume educative care susțin îmbunătățirea cunoștințelor de cultură generală a tinerilor cititori. Cărțile cuprind biografii ilustrate pentru copii și prezintă într-un mod amuzant și atractiv viețile oamenilor celebri, care au avut contribuții importante în diverse domenii. Veți afla lucruri interesante despre destinele unor pictori, exploratori, fizicieni, regi sau muzicieni și veți fi uimiți să aflați detalii interesante despre copilăria lor, însă și despre luptele și ambițiile lor, despre drumul pe care l-au avut de parcurs până când au ajuns la celebritate.
Ellen Morgan, Cine a fost Iisus?
Joan Holub, Cine a fost Marco Polo?
Bonnie Bader, Cine a fost Cristofor Columb?
Roberta Edwards, Cine a fost Leonardo da Vinci?
Patricia Brennan Demuth, Cine a fost Galileo?
June Eding, Cine a fost regina Elisabeta?
Celeste Davidson Mannis, Cine a fost William Shakespeare?
Janet B. Pascal, Cine a fost Isaac Newton?
Yona Zeldis McDonough, Cine a fost Wolfgang Amadeus Mozart?
True Kelley, Cine a fost Pablo Picasso?
Jess M. Bralier, Cine a fost Albert Einstein?
Gail Herman, Ce sunt Jocurile Olimpice de vară?
Volumele recomandate sunt disponibile pentru consultare și împrumut la toate sediile bibliotecii.
Vă așteptăm cu drag!
Material realizat de Magdalena Iacob, bibliotecar
Filiala Vasile Aaron