Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

„Ricerca musicale I” – Despre cercetarea și interpretarea manuscriselor sibiene la Biblioteca Județeană ASTRA Sibiu

Marți, 17 iulie 2019, în a doua zi a Festivalului Musica Ricercata Opus 1, a avut loc la Sala Festivă a Bibliotecii Județene ASTRA Sibiu, Convorbirea cu publicul, „Ricerca musicale I” – Despre cercetarea și interpretarea manuscriselor sibiene. Invitații moderatoarei Smaranda Bălan, au fost Kurt Philippi, (dirijor) și Gabriel Bebeșelea (director și dirijor al Ansamblului Musica Ricercata). Cei prezenți au avut plăcuta ocazie de a-i urmări pe cei doi muzicieni, cercetători ai arhivelor muzicale sibiene, într-un dialog despre muzica din Transilvania și deopotrivă din Europa secolelor al XVIII-lea și al XIX-lea.

IMG_8632 IMG_8713

Colaborarea dintre Kurt Philippi și talentatul Gabriel Bebeșelea este una dintre cele mai fructuoase. Muzica, istoria, arhivele și cultura sunt pasiunile lor. Așa cum au povestit în această seară dedicată muzicii culte, cei doi dirijori, reprezentând generații diferite, au studiat cu tenacitate fiecare manuscris muzical aflat în Arhivele Naționale și Arhiva Bisericii Evanghelice C. A. din Sibiu. Astfel, ei au adus la lumină documente muzicale de o valoare inestimabilă care reflectă viața muzicală transilvană, la sfârșitul secolului XVIII-lea și începutul secolului al XIX-lea, demonstrând, în mod evident, sincronismul cultural european. Au fost discutate într-o atmosferă plăcută și interactivă, teme muzicale specifice epocii baroce, modul în care muzica era deopotrivă înțeleasă și interpretată în comunitățile de sași din Transilvania acelor vremuri și modalitățile contemporane de interpretare a unor partituri aparținând epocii baroce. Gabriel Bebeșelea și Kurt Philippi au subliniat importanța patrimoniului muzical transilvan și contribuția acestuia la evoluția și dezvoltarea vieții culturale, atât în mediul urban, cât și rural, din acest spațiu geografic. A fost un dialog deschis cu publicul, curios să afle care este drumul unui manuscris muzical din arhivă până în sala de concerte.

Prin proiectele sale, Musica Ricercata, condusă de Gabriel Bebeșelea, dorește să aducă o perspectivă nouă asupra muzicii baroce și să sensibilizeze publicul în ceea ce privește o serie de partituri de valoare, mai puțin cunoscute.

Toate evenimentele care se desfășoară la Biblioteca Județeană ASTRA Sibiu au loc cu sprijinul Consiliului Județean Sibiu.

Pentru mai multe informații accesați adresa  https://www.musica-ricercata.com/