Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

📌 Școala de Vară ASTRA, a patra ediție, se va desfășura în perioada 22-24 august 2024, la Biblioteca Județeană ASTRA Sibiu, instituție care beneficiază de susținere financiară din partea Consiliului Județean Sibiu. Dedicat profesioniștilor din domeniul științelor informării și documentării, în special, bibliotecarilor, evenimentul va oferi participanților prilejul de a urmări prezentări și aplicații practice referitoare la: utilizarea de sisteme integrate open-source care permit gestionarea activităților și documentelor dintr-o bibliotecă, dezvoltarea competențelor de verificare a faptelor prin problematizare și exerciții, evidențierea diferențelor între științe și pseudoștiințe și modul în care bibliotecile pot contribui la educația științifică, prelucrarea datelor și valorificarea resurselor culturale digitale.

Expunerile și activitățile practice vor fi susținute de patru lectori: dr. Lenuța Ursachi (Universitatea „Dunărea de Jos”, Galați), lector univ. dr. Robert Coravu (Universitatea din București), lector asociat dr. Nicolaie Constantinescu (Universitatea din București) și Mihai Constantinescu, editor (BiblioFeed).

Cursurile propuse se vor desfășura gratuit la sediul Bibliotecii Județene ASTRA Sibiu (str. George Barițiu, nr. 7), în limita a 10 locuri disponibile, iar cei interesați sunt invitați transmită CV-ul, până la data de 31 mai 2024, la adresa de e-mail scoaladevara[@]bjastrasibiu.ro.

Informații detaliate – mai jos.

***
Școala de vară ASTRA este o inițiativă de educație nonformală care are drept obiectiv transferul de cunoștințe și abilități cu un înalt grad de noutate pentru domeniul științelor informării și documentării.

 

Persoanele care doresc să participe trebuie să trimită până la data de 31 mai 2024, la adresa de e-mail scoaladevara@bjastrasibiu.ro un curriculum vitae actualizat, în format Europass (https://europa.eu/europass/en/create-europass-cv).

Selecția participanților va fi realizată de o comisie constituită la nivelul Bibliotecii Județene ASTRA Sibiu. Rezultatul procesului de selecție va fi anunțat pe data de 7 iunie 2024.
Nu se percepe taxă de participare.
La finalul cursurilor se vor elibera certificate de participare.

Cerințe generale pentru participanți:

  • Cunoștințe de biblioteconomie – nivel intermediar/avansat
  • Cunoștințe de limba engleză – nivel intermediar/avansat
  • Propriul computer portabil (laptop)

CURSURI ȘI LECTORI

dr. Lenuța Ursachi (Universitatea „Dunărea de Jos”, Galați)

Bazele utilizării sistemului integrat de bibliotecă Koha

Koha este un sistem integrat de bibliotecă open source care permite gestionarea activităților de bibliotecă (achiziția, catalogarea, circulația documentelor) și a tuturor tipurilor de documente dintr-o bibliotecă. Koha poate fi implementat în orice tip de bibliotecă, indiferent de mărimea colecției și înregistrează peste 16.000 de descărcări până în prezent.

Cursul Koha va fi interactiv întrucât vom parcurge împreună modulele de bază ale sistemului și vom face exerciții legate de importul datelor bibliografice din diferite formate uzuale, exportul datelor pentru diferite acțiuni (liste bibliografice sau modificări în bloc), împrumutul publicațiilor și generarea de rapoarte (proces verbal de predare-primire, registru inventar). Nu în ultimul rând, veți afla despre resursele internet care vă pot ajuta pentru aprofundarea subiectului.

Cerințe specifice:

  • Competențe privind formatul bibliografic MARC21 (pentru catalogare) – constituie un avantaj
  • Competențe în limbajul SQL (pentru rapoarte) – constituie un avantaj
  • Competențe privind lucrul cu un sistem integrat de bibliotecă – constituie un avantaj
  • Competențe de regăsire online a informațiilor – nivel intermediar
lector univ. dr. Robert Coravu (Universitatea din București)

Introducere în fact checking. Instrumente și metode de verificare a faptelor

Rolul bibliotecii de filtrare a informațiilor și documentelor relevante pentru utilizatorii ei este astăzi mai important decât oricând. În calitate de intermediari între informații/documente și utilizatori, bibliotecarii nu pot rămâne indiferenți în fața fenomenului dezinformării. A ajuta cetățenii să-și dezvolte abilitățile de a distinge informațiile faptice de cele care sunt prezentate în mod înșelător drept fapte constituie o țintă legitimă a politicilor de educație media și informațională în care sunt implicate sau ar trebui să se implice și bibliotecile. Instrumentele și metodele de verificare a faptelor reprezintă o categorie de mijloace care vin în sprijinul procesului de informare corectă.

Cursul va avea o componentă practică preponderentă și va fi orientat către dezvoltarea competențelor de verificare a faptelor prin problematizare și exerciții.

Mihai Constantinescu (editor, BiblioFeed)

Știință versus pseudoștiință

Într-o lume ce pare că trece printr-o serie de conflicte ce au tendința de a crea rifturi, știința, activitate prin esență non-partinică, a devenit și ea un teren al războaielor informațional-ideologice. Fie că este vorba de crize medicale precum pandemia Covid-19 sau de crizele aduse de schimbările climatice, știința este uneori „reinterpretată” în chei convenabile, refuzată sau chiar hulită. Totuși, știința poate fi o „lumină în întuneric” – atunci când publicul la care ajunge este capabil să o diferențieze de diversele forme de pseudoștiință.

Cursul va urmări prezentarea caracteristicilor fundamentale ale științei și va face o paralelă cu gândirea pseudoștiințifică evidențiind diferențele și modul în care pot fi identificate. Discuțiile vor atinge subiecte precum limitele științei, capcanele „jurnalismului” științific senzaționalist, necesitatea popularizării științei și modul în care bibliotecile pot contribui la educația științifică.

lector asociat dr. Nicolaie Constantinescu (Universitatea din București)

Digitizare și valorificare cu Omeka S

Formarea țintește expunerea unui potențial scenariu de digitizare care are drept scop valorificarea datelor obținute prin introducerea în Omeka S.

Cerințe specifice:

  • Minimă experiență de lucru cu programul Excel

Finalitate:

  • înțelegerea prelucrării surselor brute (articole, imagine, sunet)
  • descrierea resurselor digitizate (standarde, date minimale)
  • transformare (curățare, formatare, încărcare)
  • crearea unei colecții în Omeka S și importul datelor