Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Biblioteca Județeană ASTRA din Sibiu organizează, în perioada 26-29 august 2021, prima ediție a școlii de vară ASTRA.

Informații despre înscriere.

Cursuri propuse

  • Robert Coravu (RC): Metode și instrumente pentru evaluarea informațiilor și informarea corectă în mediul online

Robert Coravu este lector universitar în cadrul Departamentului de Științe ale Comunicării al Facultății de Litere, Universitatea din București. După absolvirea studiilor biblioteconomice la București, a lucrat timp de 15 ani la Biblioteca Centrală Universitară „Carol I”. A obținut titlul de doctor în Filologie (2012) cu o teză dedicată transformărilor produse de informația electronică în bibliotecile universitare (coord. prof. Mircea Regneală). Principala sa arie de interes profesional o constituie regăsirea, evaluarea și managementul informațiilor și surselor de informare din mediul online.

Mai multe detalii la https://unibuc.ro/user/robert.coravu/

Cerințe specifice pentru cursanți:

  • Competențe de regăsire online a informațiilor cu ajutorul a diverse instrumente – nivel intermediar
  • Cunoștințe generale privind rețelele de socializare (caracteristicile comunicării în media sociale, modalități de utilizare)

Despre curs

Dezinformarea a fost folosită ca armă neconvențională din cele mai vechi timpuri. Preocuparea actuală privind dezinformarea este legată de aria de acțiune a acestei arme, extinsă la nivel global datorită comunicării online, și de disponibilitatea instrumentelor tehnologice care o facilitează și care sunt la îndemâna oricărui individ, mai mult sau mai puțin educat, mai mult sau mai puțin responsabil. Din perspectiva specialistului dintr-o structură infodocumentară, problematica informării corecte în mediul online are două fațete – pe de o parte, în calitate de intermediar informațional, el trebuie să fie capabil să recunoască și să demaște mesajele care conțin informații incorecte și sursele de informare care le propagă, iar pe de altă parte să furnizeze produse și servicii de instruire care să îi ajute pe utilizatori să dobândească sau să-și dezvolte competențele de evaluare a informațiilor. Cursul își propune să ofere un context teoretic și, în același timp, să furnizeze un mediu de testare și dezvoltare a competențelor practice de evaluare a informațiilor.

 

  • Nicolaie Constantinescu (NC): Transformarea bibliotecii în componentă activă privind producerea și consumul datelor bibliografice, de cercetare și nu numai

Nicolaie Constantinescu este specialist în științele informării și comunicării, absolvent al Universității din București, specialitatea Biblioteconomie, având un masterat în același domeniu. Actualmente urmează programul doctoral la Universitatea „Transilvania” din Brașov sub îndrumarea prof. dr. ing. dr. marketing Angela Repanovici cu scopul de a găsi noi valențe sistemelor de gestiune a datelor din domeniul cercetării. Preocupările profesionale sunt îndreptate în sfera depozitelor digitale instituționale, tehnologiilor web care permit organizarea și comunicarea resurselor digitale, precum și tehnologiile și aspectele manageriale care privesc prezervarea digitală aplicată resurselor electronice indiferent de structură și funcție.

Mai multe detalii la https://www.linkedin.com/in/kosson/

Cerințe specifice pentru cursanți:

Despre curs

Activitățile nucleu ale bibliotecii se transformă încontinuu. Cea mai evidentă dintre toate este și transformarea setului de abilități tehnice care se adaugă practicianului. Entitățile digitale care reprezintă parte a patrimoniului unei biblioteci contemporane nu mai trăiesc în izolare. Cea mai mare provocare actuală este interconectarea datelor bibliografice și nu numai, într-un efort global de migrare cu scopul de a realiza un context de căutare bogat și armonizat.

  • Lenuța Ursachi (LU): 10 lucruri grozave pe care le poți face cu un soft de management al referințelor bibliografice

Lenuța Ursachi este bibliotecară la Universitatea „Dunărea de Jos” din Galați de aproape 25 de ani. Este absolventă a Facultății de Mecanică a Universității „Dunărea de Jos” din Galați, iar din 2018 urmează studiile doctorale la Universitatea din București. Teza este sub îndrumarea prof. univ. dr. Mircea Regneală și are scopul de a demonstra rolul de mediator de informație al bibliotecarului de referințe, în diferite etape existențiale ale bibliotecii universitare. Preocupările profesionale sunt axate pe softurile de management al referințelor bibliografice, depozitele digitale instituționale, realizarea de tutoriale video folosind tehnologia de înregistrare a ecranului, sistemul integrat de bibliotecă Koha și site-ul bibliotecii.

Mai multe detalii la https://www.researchgate.net/profile/Lenuta-Ursachi

Cerințe specifice pentru cursanți:

  • Competențe privind regăsirea informațiilor științifice – nivel intermediar
  • Competențe privind utilizarea etică a informației
  • Competențe privind instalarea de instrumente software – nivel începător

Despre curs

De câte ori nu te-ai simțit copleșit de cantitatea și diversitatea de informații colectate? Scrierea referințelor în lista bibliografică ți-a creat cu siguranță probleme, în contextul în care, desigur, aveai cunoștințe că trebuie respectate anumite principii și reguli. Prin intermediul acestui curs îți voi împărtăși cel puțin zece lucruri grozave care te vor face să te simți mai bine în legătură cu gestionarea informațiilor la locul de muncă sau în activitatea de cercetare. Și, pentru că vom lucra împreună, poate vei veni și tu cu propriile idei.

Program

Joi, 26 august

14.00  Deschiderea Școlii de vară

Cuvânt de salut – Silviu Borș, directorul Bibliotecii Județene ASTRA din Sibiu

14.15  Nicolaie Constantinescu: Datele, fundament al transformării bibliotecii în instituție interconectată

Vom porni cu jalonarea coordonatelor necesare înțelegerii unui spațiu al datelor universal, coordonat și armonizat prin înțelegerea nivelului primar care sunt datele, apoi vom explora necesitatea ca acestea să fie descrise cât mai atent și bogat. Vom încheia cu modelele/framework-urile care oferă posibilitatea interconectării și exploatării datelor și a metadatelor.

Activități

  • Coordonare tehnică / familiarizare cu instrumentarul
  • Date deschise și interconectate
  • Metadate și framework-uri

15.40  Pauză

15.55  Lenuța Ursachi: Surse de informare folosite în cercetarea științifică: scurtă  incursiune. Gestionarea referințelor bibliografice cu Zotero

Vom face o scurtă incursiune în tipologia surselor de informare folosite în cercetarea științifică, insistând pe elementele bibliografice obligatorii. Vom instala softul Zotero și plugin-urile aferente pentru salvarea informațiilor online și crearea legăturii cu editorul de text. Vom crea o mică bibliotecă digitală și vom simula redactarea unei lucrări, respectând etica utilizării informațiilor.

Activități

  • Instalarea programului și a plugin-urilor
  • Adăugarea și organizarea referințelor
  • Citarea surselor de informare
  • ZoteroBib
  • Colaborarea în cadrul grupurilor

17.20  Pauză

17.35  Robert Coravu: Dezvoltarea competențelor de evaluare a informațiilor

Vom discuta principalele caracteristici ale ecosistemului informațional online și vom fixa reperele esențiale ale dezvoltării competențelor de evaluare a informațiilor în contextul cadrului european al competențelor digitale.

Activități

  • Test de autoevaluare a competențelor de evaluare a informațiilor
  • Evaluarea unor informații disponibile în mediul online

19.00   Concluzii

Vineri, 27 august

9.00   Lenuța Ursachi: Gestionarea referințelor bibliografice cu Mendeley (I)

Vom instala softul Mendeley și plugin-urile aferente pentru salvarea informațiilor online și crearea legăturii cu editorul de text. Vom crea o mică bibliotecă digitală.

Activități

  • Instalarea programului și a plugin-urilor
  • Adăugarea și organizarea referințelor

10.10  Pauză

10.25  Lenuța Ursachi: Gestionarea referințelor bibliografice cu Mendeley (II)

Vom face cunoștință cu cele mai reprezentative depozite de stiluri de citare. Vom descoperi cum noi stiluri de citare pot fi adăugate în biblioteca Mendeley. Vom simula redactarea unei lucrări în colaborare, respectând etica utilizării informațiilor.

Activități

  • Depozite de stiluri de citare
  • Citarea surselor de informare
  • Colaborarea în cadrul grupurilor

11.35  Pauză

11.50  Robert Coravu: Evaluarea informațiilor din mediul online (I)

Vom analiza cauzele erorilor uzuale pe care le comitem atunci când evaluăm informații și vom învăța să facem deosebire între dezinformare, informarea eronată și propaganda digitală.

Activități

  • Aspecte psihocognitive ale evaluării informațiilor. Euristici. Erori cognitive
  • Forme și modalități de diseminare a informațiilor incorecte în mediul online

13.00  Pauză de masă

15.00  Robert Coravu: Evaluarea informațiilor din mediul online (II)

Vom cunoaște câteva metode preventive și reactive de informare corectă în mediul online.

Activități

  • Comportamente care facilitează evaluarea informațiilor din mediul online
  • Modalități de evaluare în funcție de tipul informațiilor analizate

16.10  Pauză

16.25  Nicolaie Constantinescu: Gestionarea datelor

Este necesar să existe un nivel de management dedicat activităților de lucru/gestiune a datelor. Acest nivel este chiar necesar pentru a avea un nivel de control al datelor, ba mai mult, politicile manageriale sunt pași pe calea certificării depozitelor digitale pentru a fi recunoscute a fi „de încredere”. Vom explora câteva modele și contextul căruia servesc.

Activități

  • Modele
  • Politici instituționale
  • Nivel european

17.35  Pauză

17.50  Nicolaie Constantinescu: Noțiuni elementare pentru prezervare digitală

Este nevoie să păstrăm în bune condiții datele primare, care uneori au fost obținute cu mult efort și cheltuială. Disciplina prezervării digitale este una care trebuie să devină familiară practicienilor din biblioteci pentru că elemente ale acesteia sunt întâlnite peste tot în activitatea zilnică cu resursele digitale.

Activități:

  • Înțelegerea conceptelor de bază
  • Componente și modele

19.00  Concluzii

Sâmbătă, 28 august

9.00    Robert Coravu: Instrumente de evaluare a informațiilor din mediul online.

Vom explora site-uri de verificare a faptelor și vom testa tutoriale și jocuri utile pentru dezvoltarea competențelor de evaluare a informațiilor din mediul online.

Activități:

  • Activități practice

10.50  Pauză

11.10  Lenuța Ursachi: 10 lucruri grozave pe care le poți face cu un manager de referințe

Vom face o recapitulare succintă a principalelor caracteristici ale managerilor de referințe și vom pune în practică cunoștințele dobândite.

Activități:

  • Activități practice
  • Prezentarea proiectelor de cercetare realizate cu Zotero și Mendeley

13.00   Pauză de prânz

15.00   Nicolaie Constantinescu: Activități practice de lucru cu datele

Este momentul în care mare parte a cunoștințelor dobândite vor fi puse în practică. Vom analiza două modele de comunicare la distanță cu două modele diferite de servicii de date.

Activități:

  • Explorarea unui API (europeana.eu)
  • Exploatarea datelor din Wikidata

17.00 Concluzii

Duminică, 29 august

10.00   Concluziile școlii de vară. Acordarea certificatelor de participare

13.00   Închiderea școlii de vară