Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Biblioteca Județeană ASTRA Sibiu continuă să pună la dispoziția utilizatorilor serviciile BiblioSuport și Cloud Library menite să sprijine activitățile de studiu și lectură ale comunității sibiene. Cadre didactice, cercetători, elevi, studenți, părinți sunt încurajați să solicite sprijinul bibliotecarilor în vederea obținerii documentelor necesare pentru buna desfășurare a activităților didactice și întocmirea proiectelor, pentru parcurgerea în condiții optime a bibliografiilor și, în egală măsură, pentru recreere.

BiblioSuport este un serviciu personalizat care funcționează la cerere. Utilitatea acestuia s-a dovedit din plin în ultimele luni, având în vedere că, activitățile cu publicul au fost temporar restricționate în contextul epidemiologic global. Utilizatorii interesați sunt încurajați să trimită mesaje la adresa de e-mail bibliosuport[at]bjastrasibiu.ro, în care să specifice lucrările pe care doresc să le consulte. În cel mai scurt timp, echipa de bibliotecari pune la dispoziția acestora, o serie de documente scanate, în conformitate cu legislația în vigoare în ceea ce privește drepturile de autor.

Cloud Library oferă o variantă excelentă de lectură la distanță. Cărțile din Cloud sunt disponibile în varianta electronică, așadar toți cei care preferă dispozitivele digitale vor avea ocazia să experimenteze lectura confortabilă care nu necesită deplasare pentru împrumut. Condiția pentru a accesa acest serviciu modern este ca cei interesați să dețină Permisul de acces la Biblioteca Județeană ASTRA Sibiu sau să devină utilizatori temporari ai acestui serviciu, trimițând o cerere în acest sens la adresa de e-mail menționată.

„CloudLibrary este, fără îndoială, biblioteca viitorului. Si, ca înspre orice viitor, privim cu speranță, dar și cu o oarecare teamă. Cu teama editorului, care va trebui să editeze cartea viitorului, cu teama librarului, care va trebui să creeze librăria viitorului, cu teama bibliotecarului, care va trebui să găsească îndrăzneala de a-și adapta serviciile pentru a întemeia o bibliotecă a viitorului, chiar și cu nostalgia cititorului, care va trebui să renunțe la mirosul de carte veche, dar care va putea avea acces oricând, în orice loc și în cel mai scurt timp la informație, la cunoaștere. Este un trio necesar pentru această rețetă de succes. Așa cum este la fel de necesar să găsim curajul de a face acest pas, în acest necunoscut, și de a renunța la tot ceea ce ne este comod și la îndemână, la vechi tipare și obișnuințe, pentru a îmbrățișa timpul în care trăim și pentru a fi în perfectă sincronicitate cu acesta.” subliniază Laura Bucătaru, coordonatorul colecției Cloud Library la Biblioteca Județeană ASTRA Sibiu.

În ultima perioadă, platforma Cloud Library a fost îmbogățită cu o colecție impresionantă de volume electronice. Beletristica, științele educației, istoria, studiile culturale, antropologia, medicina, psihologia și dezvoltarea personală sunt reprezentate în această colecție. Regăsim aici numeroase apariții ale prestigioaselor edituri Humanitas, Polirom și Nemira. Margaret Atwood, Orhan Pamuk, Mircea Cărtărescu, Umberto Eco, Ian McEwan sunt câțiva dintre autorii consacrați ale căror cărți le puteți citi accesând Cloud Library, pe site-ul Bibliotecii Județene ASTRA Sibiu.

Așadar, chiar dacă suntem într-o perioadă marcată de numeroase restricții, avem libertatea de a alege lectura pentru a petrece timpul cu folos. Vă invităm să (re)descoperiți colecțiile noastre accesând serviciile online ale Bibliotecii ASTRA. Lectura de la distanță e opțiunea pe care o recomandăm tuturor pasionaților de cărți și citit. Să ne păstrăm vie speranța într-un viitor apropiat mai bun și mai blând!

Material elaborat de
Anamaria Enescu