Skip to content Skip to footer

Spațiul telescopic al cunoașterii

„Spațiul telescopic al cunoașterii” este „un ghid vizual, un muzeu imaginar devenit realitate, o aventură, un spațiu telescopic, un atlas de idei, o navă spațială gata să decoleze, o enciclopedie 3D, puzzle, wundercamera, show and tell, work in progress…” (Lia Perjovschi, artist vizual)

Este spațiul deschis unde vizitatorul e liber să exploreze teme fundamentale ale gândirii contemporane într-un joc al imaginilor, obiectelor și textelor scrise, valorificând trecerea inevitabilă a timpului. Această instalație de artă este deopotrivă „sală de lectură”, locul în care cititorul, exploratorul, investigatorul și, nu în cele din urmă, utilizatorul au prilejul să caute reperele vizuale și textuale care dezvăluie mecanismele transformării perpetue a lumii înconjurătoare.

„creioane, baloane, cărți, imagini, metri, idei, umbrele, brelocuri, pungi, globuri, enciclopedii, hărți, departamente. Cunoaștere azi, pământ, corp, artă, cultură, univers, știință.” Toate acestea stârnesc dorința de reflectare și nevoia de exprimare, în cuprinzătorul spațiu al cunoașterii interactive.

Lia Perjovschi este artist vizual, fondatoare  AAC/CAA (arhiva de artă contemporană/centrul de analiza artei ) și KM (knowledge museum). Lia Perjovschi este o creatoare de obiecte, performanțe, instituții și platforme de dialog temporare sau permanente bazate și pe schimbul liber și responsabil de idei. Cu o carieră de peste 30 de ani, peste 500 de expoziții și evenimente,  a expus  la Centrul Pompidou Paris, Walker Art Center Mineapolis, Tate Modern Londra, Macba Barcelona, Moderna Galerija Ljubljana, Nasher Museum, Kunstmuseum Siegen, MUMOK Viena, NBK Berlin, Cabaret Voltare Zurich, documenta 13 Kassel și multe alte instituții de artă din toată lumea.

Lia Perjovschi este laureata premiului Princess Margriet – European Cultural Foundation 2012.

Vezi alte poze