Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Anul acesta se împlinesc 145 de ani de la nașterea renumitului compozitor, muzicolog și folclorist, Tiberiu Brediceanu. Cunoscut mai cu seamă pentru activitatea sa muzicală, Tiberiu Brediceanu a fost, de asemenea, o figură importantă a vieții socio-culturale de la începutul veacului trecut. A condus Banca „Albina”, sucursala Brașov, a fost colaborator al Asociațiunii ASTRA și director al artelor, în cadrul Consiliului Dirigent din Cluj. S-a numărat printre fondatorii prestigioaselor instituții de cultură Societatea Compozitorilor Români, Teatrul Național și Conservatorul din Cluj. De asemenea, a fost director al Operei Române din București (1941 – 1944) și membru corespondent al Academiei Române.

S-a născut la 20 martie/ 2 aprilie 1877 în localitatea Lugoj. Familia Brediceanu era cunoscută în epocă, tatăl său, Coriolan Brediceanu fiind implicat în viața socio-politică românească. A studiat muzica încă din copilărie, iar la liceul din Blaj a fost elevul cunoscutului compozitor Iacob Mureșianu. Deși a studiat dreptul la Universitatea din Cluj-Napoca, Tiberiu Brediceanu a rămas profund legat de muzică și, mai cu seamă, de cercetarea folclorului românesc. Preocupările sale culturale și muzicale s-au materializat în numeroase inițiative menite să aducă la lumină frumusețea și autenticitatea muzicii tradiționale românești. Personalitatea sa puternică a coalizat o adevărată mișcare muzicală menită să evidențieze folclorul din toate regiunile locuite de români în prima jumătate a secolului XX. Cele peste două mii de melodii populare pe care le-a identificat sunt mărturii ale pasiunii pe care acesta a avut-o pentru diversitatea spațiului cultural și muzical românesc. Între 1890 și 1914 a fost pianist concertist și concomitent, a cutreierat teritoriile geografice românești, desfășurând o amplă activitate de culegător folclorist. Personalitatea sa a fost apreciată în nenumărate rânduri, căci, așa cum sublinia George Sbârcea în 1957:

„Tiberiu Brediceanu nu este însă un simplu amator de texte și de melodii, un colecționar sau un clasificator sîrguincios de fenomene de artă populară, specializat în gramatica istorică  a melosului. El și-a însușit dialectul muzical românesc, pe care, după filtrarea lui prealabilă prin sensibilitatea și cultura sa temeinică, l-a transformat într-un limbaj propriu, tot atît de actual și astăzi, ca și acum cincizeci de ani, când și-a publicat primele prelucrări de melodii bănățene ce aduceau în sălile de concert ale societății de atunci o undă de neașteptată prospețime.” (Sbârcea, George. Tiberiu Brediceanu în slujba muzicii romînești, Cluj: Comitetul de Intreprindere al Intreprinderii Poligrafice din Cluj, 1957, p. 45)

 

Sunt unanim recunoscute sensibilitatea melodică, emoția și lirismul pieselor pe care Tiberiu Brediceanu le-a adus în atenția publicului. Rămân în memoria noastră, pentru eternitate „Cântă puiul cucului” (1906), „Spune mândră-adevărat” (1905), „Vai, bădiță, dragi n-avem” (1905), Bagă, Doamne, luna-n nor” (1894), „Tu te duci, bade, sărace” (1911), S-a dus cucul de p-aici” (1909), „Cucule cu peană sură” (1915), Măi bădiță, copil prost” (1920), ”Eu pe deal, mândra pe vale” (1920), „Voinicel cu părul creț” (1923), „Foaie verde, foi de nuc” (1906), muzica de teatru, corală, simfonică și de cameră.

Sbârcea, George. Tiberiu Brediceanu în slujba muzicii romînești, Cluj: Comitetul de Intreprindere al Intreprinderii Poligrafice din Cluj, 1957.

https://www.clasic.radio/articol/tiberiu-brediceanu/2067751/5331/2, Accesat 18/03/2022

http://enciclopediaromaniei.ro/wiki/Tiberiu_Brediceanu

Material realizat de Anamaria Enescu și Monica Marin

Pentru informații suplimentare, consultați:

  • http://www.bjastrasibiu.ro:8080/liberty/libraryHome.do
  • https://ebook.yourcloudlibrary.com/library/astra/Featured?media=all&src=lib
  • http://www.dspace.bjastrasibiu.ro/
  • https://www.facebook.com/bibliotecasibiuastra/
  • https://www.instagram.com/bjastrasibiu/
  • https://www.youtube.com/channel/UCbC69KdQkufZEf_3m_h-42A
  • bibliosuport[at]bjastrasibiu[.]ro

***
Toate proiectele și activitățile Bibliotecii Județene ASTRA Sibiu se desfășoară cu sprijinul financiar al Consiliului Județean Sibiu.

#BibliotecaAstra, #AstraSibiu, #AstraTransylvania, #mysibiu, #Sibiu, #Hermannstadt, #Romania, #consiliuljudeteansibiu, #astralibrary, #library, #lectură, #cultură, #educatie, #cunoastere, #TiberiuBrediceanu, #muzicaclasica, #folclor