Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

„Tratat de semiotică generală” (1975), „Numele trandafirului” (1983), „Pendulul lui Foucault” (1988); „Limitele interpretării” (1990), „Insula din ziua de ieri” (1994), „Cinci scrieri morale” (1997), „Baudolino” (2000), „Pliculeţul Minervei” (2004), „Cimitirul din Praga” (2010) sau “Numărul zero” (2015) sunt câteva dintre scrierile reprezentative ale unuia dintre cei mai de succes autori contemporani, Umberto Eco, de la a cărui naștere se împlinesc astăzi 90 de ani.

Umberto Eco (1932-2016) a fost semiotician, filosof, romancier, eseist, critic literar, traducător, profesor universitar, publicist, comentator politic și social, bibliofil, cercetător al culturii și esteticii medievale, exponent de seamă al avangardei culturale italiene. A publicat numeroase volume, studii și articole, a fost recompensat cu premii și distincții culturale, inclusiv Legiunea de Onoare, și i-a fost acordat titlul de Doctor Honoris Causa în cadrul a zeci de universități prestigioase din întreaga lume. Lucrările sale se înscriu în multiple sfere ale ştiinţelor umaniste și sunt traduse, pentru publicul larg, în peste 40 de limbi.

În Introducerea volumului „Nu speraţi că veţi scăpa de cărţi”, care cuprinde convorbirile lui Umberto Eco cu scenaristul Jean-Claude Carrière, moderate de eseistul francez Jean-Philippe de Tonnac, scriitorul și filosoful italian își exprimă opinia referitor la o eventuală dispariție a cărții sau înlocuire a lecturii clasice cu cea digitală, astfel: „Din două una: fie cartea rămâne suportul pentru lectură, fie va exista ceva care va semăna cu ceea ce cartea a fost întotdeauna, chiar și înainte de inventarea tiparului. De peste cinci sute de ani, variațiile obiectului numit carte nu i-au modificat nici funcția, nici sintaxa. Cartea este ca lingura, ciocanul, roata sau dalta. Odată inventate, nu pot fi ameliorate în mod semnificativ. Nu se poate inventa o lingură mai bună decât o lingură. Designerii încearcă să perfecționeze tirbușonul, de exemplu, dar fără mare succes (majoritatea nu funcționează). (…) Cartea a dovedit ce poate, și nu vedem un alt obiect mai bun pe care l-am putea crea pentru aceeași întrebuințare. Poate că vor evolua elementele sale, poate paginile nu vor mai fi din hârtie. Dar cartea va rămâne ceea ce este.” (p. 14)

Despre modalitățile de concepere și realizare ale romanelor sale, Eco a povestit în „Confesiunile unui tînăr romancier”, volum  în care dezvăluie câteva perspective inedite asupra propriului proces de elaborare a scrierilor și abordează aspecte referitoare la diferențele dintre scrierea creativă și cea cu caracter științific: „Ce fac în perioadele de gestație literară? Adun documente; vizitez locuri și desenez hărți; iau notițe despre planul general al unor clădiri sau al unei corăbii, ca în Insula din ziua de ieri; și schițez chipurile  personajelor. Pentru Numele trandafirului, am desenat portretele tuturor călugărilor despre care scriam. Petrec anii premergători într-un soi de castel fermecat – sau, dacă preferați, într-o stare de izolare autistă. Nimeni nu știe ce fac, nici măcar membrii familiei mele. Dau impresia că sunt prins într-o mulțime de lucruri, dar sînt mereu preocupat să captez idei, imagini, cuvinte pentru povestea mea. Dacă, scriind despre Evul Mediu, se întâmplă să văd o mașină trecînd pe stradă și culoarea ei îmi atrage  atenția, consemnez experiența în carnetul meu sau o țin minte, și acea culoare va juca mai târziu un rol în descrierea unei miniaturi, să spunem.” (p. 18)

 

Romanele prolificului autor Umberto Eco, dar și alte scrieri și lucrări cu caracter semiotic, filosofic, eseistic se află în colecțiile Bibliotecii Județene #ASTRA Sibiu și pot fi accesate în compartimentele de relații cu publicul, din sediul central și filiale. O serie cuprinzătoare de volume din opera lui #UmbertoEco este expusă la Compartimentul Carte pentru Adulți, situat în sediul nou al bibliotecii, la etajul IV.

În egală măsură, dacă preferați lectura digitală, vă invităm să accesați, în limbile română și engleză, câteva dintre romanele scriitorului italian, pe platforma de cărți electronice Cloud Library: https://ebook.yourcloudlibrary.com/library/astra/Search/eco

***
Surse info:

Material realizat de Monica Marin, bibliotecar
***
Toate proiectele și activitățile Bibliotecii Județene ASTRA Sibiu se desfășoară cu sprijinul financiar al Consiliului Județean Sibiu.

***
Informații privind documentele din colecțiile bibliotecii se regăsesc și în mediul digital:

http://www.bjastrasibiu.ro:8080/liberty/libraryHome.do
https://ebook.yourcloudlibrary.com/library/astra/Featured?media=all&src=lib
http://www.dspace.bjastrasibiu.ro/
https://www.facebook.com/bibliotecasibiuastra/
https://www.instagram.com/bjastrasibiu/
https://www.youtube.com/channel/UCbC69KdQkufZEf_3m_h-42A
bibliosuport[at]bjastrasibiu[.]ro