Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Invitație la lectură

Dragi adolescenți, săptămâna aceasta vă propunem pentru lectură romanul „Universul pe umerii tăi” de Jennifer Niven, scriitoarea americană care și-a încântat cititorii cu bestsellerul „Toate acele locuri minunate”. Este bine cunoscut faptul că adolescența este vârsta marilor provocări, vârsta  întrebărilor și a îndoielilor. Una dintre marile încercări ale adolescentului este împăcarea cu sinele, găsirea unei liniști interioare.

Apărut la Editura „Trei”, în anul 2017, volumul „Universul pe umerii tăi” înfățișează povestea a doi adolescenți, complet diferiți,  pe care soarta îi aduce împreună. Profundă și emoționantă, cartea prezintă bătăliile dificile pe care le poartă cei doi tineri atât cu propriile persoane, cât și cu lumea din jur. Autoarea pune în prim plan două personaje ghinioniste care nu au avut norocul să fie la nivelul cerut de societate.

Libby este o fată amuzantă și puternică, hotărâtă să facă fată comentariilor urâte legate de greutatea ei, venite din partea persoanelor care refuză să privească dincolo de acest aspect și să o descopere cu adevărat. Jack este băiatul care acționează adesea împotriva bunei judecăți, el construiește şi repară orice, dar nu înțelege ce se întâmplă în propria minte. Jack suferă de o boală rară, o afecțiune a creierului, care nu îi permită să recunoască fetele oamenilor, nici măcar a celor apropiați. Cele două personaje sunt colegi de liceu şi se apropie unul de celălalt, în momentul în care sunt nevoiți să presteze muncă în folosul comunității. Atunci ei descoperă că se simt mai puțin singuri când sunt în compania celuilalt şi, astfel, se naște o poveste de iubire tulburătoare şi înduioșătoare în același timp.

Romanul vine în sprijinul tuturor celor care încearcă din răsputeri să se accepte așa cum sunt. Vorbește despre singurătate şi neînțelegere, prietenie şi iubire, despre pierderea unei persoane dragi și puterea de a merge mai departe, despre cât de importantă este încrederea, dar și despre luptele pe care trebuie să le dăm pentru a schimba ceva în viața noastră.

Recomandăm celor tineri lectura acestui volum pentru că abordează teme sensibile, precum depresia, hărțuirea, batjocura, şi poate reprezenta acel impuls de care avem nevoie când ne pierdem încrederea în noi.

«Întotdeauna m-am gândit că ar trebui să putem opri timpul. În felul acesta ai putea să apeși pe butonul „pauză” într-un moment cu adevărat frumos al vieții tale, astfel încât nimic să nu se schimbe. Gândește-te! Cei dragi n-ar muri. Tu n-ai îmbătrâni. Te-ai duce la culcare şi te-ai trezi a doua zi pentru a le găsi pe toate exact așa cum le-ai lăsat. Fără surprize.

Dacă aş putea să opresc timpul, acesta e momentul pe care l-aș alege, când adorm pe umărul tatei, cu George în poală, de parcă aş avea din nou opt ani.

Iată ce știu despre ce înseamnă să pierzi pe cineva:

Niciodată nu o să îţi fie mai bine. Pur şi simplu, te obișnuiești (întru câtva) cu sentimentul.

Niciodată nu o să încetezi să duci dorul oamenilor care pleacă.

Pentru ceva ce nu mai e acolo, cântărește o tonă.

Pierderea era deja atât de apăsătoare, încât mi se părea că port toată lumea  în spinare. Aşa că nu mi-a fost cu nimic mai greu să-mi port kilogramele în plus. Faptul că am încercat să le port pe amândouă a fost prea mult. Tocmai de aceea uneori trebuie să lași jos o parte din povară. N-o poți căra după tine la nesfârșit.» (Niven, Jennifer. „Universul pe umerii tăi”, București: Trei, 2017. p. 440, 441)

Material realizat de Magda Iacob, bibliotecar
Filiala Vasile Aaron

Leave a Reply