Lectura face parte din viața noastră, a tuturor, fie ea obligatorie sau de plăcere.
Ne bucurăm de fiecare cititor care „ne trece pragul”, în ciuda condițiilor restrictive în care lucrăm în momentul actual, și ne bucurăm că există înțelegere, din acest punct de vedere, din partea utilizatorilor. Aceștia preferă să ne solicite sprijinul prin telefon sau email în căutarea titlurilor sau autorilor preferați. În egală măsură, unii utilizatori vin personal la bibliotecă pentru a împrumuta documente, preferând adesea recomandările bibliotecarului. Întâlnindu-ne constant cu utilizatorii, reușim să intuim care sunt predilecțiile de lectură ale acestora.
La începutul verii, am beneficiat de intrarea unor titluri noi în colecțiile Bibliotecii Județene ASTRA Sibiu și ale filialelor acesteia. La Filiala Bâlea, cererea de carte a fost mare în ultimele luni, mai bine de jumătate din titluri fiind în mod constant împrumutate de cititorii dornici de lectură.
Am remarcat cu plăcere că juniorii preferă să împrumute atât titluri din bibliografia școlară, cât și cărți din literatura unor cunoscuți autori moderni și contemporani. Enumerăm mai jos o parte din autorii și titlurile solicitate recent:
- Ion Luca Caragiale – O scrisoare pierdută;
- Ion Creangă – Amintiri din copilărie, Harap Alb;
- Mihai Eminescu – Poezii;
- Mihail Sadoveanu – Baltagul, Dumbrava minunată;
- Ioan Slavici – Mara, Moara cu noroc;
- Vasile Voiculescu – Lostrița;
- Nicolae Labiș – Moartea căprioarei;
- Marin Preda – Moromeții;
- Mircea Sântimbreanu – Recreația mare;
- Alex Moldovan – Olguța și un bunic de milioane;
- Mark Twain – Aventurile lui Tom Sawyer;
- Jules Verne – Călătorie în centrul pământului, Doi ani de vacanță;
- Jo Coterill – Lămâi, cărți și prieteni;
- Roald Dahl – Charlie și fabrica de ciocolată, Matilda;
- Michael Ende – Jim Năsturel și Lukas, mecanicul de locomotivă;
- Erich Kästner – Clasa zburătoare, 35 mai;
- Grace Lin – Bătrânul din lună;
- Astrid Lindgren – Pippi Șosețica;
- Tom Michell – Lecția pinguinului;
- J. Palacio – Minunea;
- Johanna Spyri – Heidi, fetița munților;
- Jeanne Birdsall – Familia Penderwick;
- Rui Zink – Cititorul din peșteră;
- S. Lewis – Cronicile din Narnia;
- Enid Blyton – Lumea din copacul depărtărilor;
- Elizabeth Winthrop – Castelul din pod;
Lectura de plăcere este și ea bine reprezentată în solicitările pentru cei mici. Sunt la mare căutare cărțile cu animale, benzile desenate, cărțile din colecția „Pantofiorii roz”, „Isadora Moon”, cărțile scriitoarei Jill Tomlinson.
Printre autorii preferați de adolescenți se numără: Victoria Aveyard, Leigh Bardugo, Kendare Blake, Cassandra Clare, Jenny Han, Monica Hesse, Stephenie Meyer, Sharon Huss Roat, Angie Thomas, Nicola Yoon.
Utilizatorii în vârstă de peste 18 ani preferă: Isabel Allende, Julian Barnes, Ian Fleming, Ken Follett, Luca di Fulvio, Tess Gerritsen, Kristin Hannah, Kaled Hosseini, Dinah Jefferies, Martha Hall Kelly, Douglas Kennedy, Andrei Makine, Ian McEwan, Kate Morton, Jojo Moyes, Haruki Murakami, Jo Nesbo, James Patterson, Rosamunde Pilcher, Lucinda Riley, Dumitru Constantin Dulcan, Gabriel Liiceanu, Radu Paraschivescu, Cezar Paul-Bădescu, Andrei Pleșu, Lucian Dan Teodorovici, Ileana Vulpescu.
E vară, e soare, e vacanță, dar știm că iubitorii de cărți nu uită să treacă pe la bibliotecă pentru a împrumuta cărți și pentru a se bucura de paginile lor. Prin lectură trăim aventuri frumoase și vizităm locuri minunate, fără un efort prea mare. Să nu uităm că noi toți avem nevoie de povești, avem nevoie de cărți, la fel cum avem nevoie de apă, de hrană sau de somn. Lectura face parte din viața noastră!
Material realizat de Daniela Sava, bibliotecară
Filiala Bâlea