Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Viorica Pintilie a concertat pentru prima dată la Sibiu cu sala arhiplină

Comunicat de presă UCIMR & Biblioteca Județeană ASTRA

 

În seara zilei de miercuri, 28 februarie 2018, pe scena Sălii Festive a Bibliotecii Județene ASTRA Sibiu, a concertat Viorica Pintilie, una dintre cele mai apreciate voci ale jazz-ului contemporan din România.

În ciuda vremii capricioase, sala a devenit neîncăpătoare, iar Viorica Pintilie și invitații săi au adus un spectacol muzical plin de căldură, lumină și culoare, din care nu au lipsit piesele What A Wonderful World și I Love the Way You’re Breaking My Heart, publicul primind cu mult entuziasm primul concert al solistei la Sibiu, în adevăratul sens al cuvântului. Viorica Pintilie a mai venit la Sibiu în anul 2016 când a primit Premiul Special al Juriului la Sibiu Jazz Fest, unde a interpretat doar 3 piese în cadrul prestigiosului concurs.

MIB_5757

Tonalitățile blânde și emoționante ale muzicii interpretate de Viorica Pintilie, naturalețea, romantismul și eleganța expunerii muzicale au impresionat; un concert dedicat iubirii, după cum a fost anunțat, prin intermediul căruia Viorica Pintilie a sărbătorit povestea sa de dragoste cu muzica jazz, începută acum mai bine de 15 ani. Miercuri seară, au acompaniat-o cu talent improvizatoric remarcabil Ciprian Pop – chitară, Michael Acker – contrabas și Pal Gabor – tobe. La începutul primăverii, concertul “Stories of a heart în manieră jazz” a adus melomanilor bucuria ingenuă a muzicii interpretate cu pasiune, inventivitate și rafinament. ”Stories of a Heart” este, de altfel, numele primului său album, lansat în 2017, repertoriul concertului fiind alcătuit preponderent din piesele cuprinse pe acest album.

Cuvântul de deschidere a aparținut lui Sebastian Gheorghiu, manager de proiecte UCIMR, care a vorbit despre succesul acestei serii de evenimente și perspectiva de a continua Stagiunea ICon Arts @ Biblioteca ASTRA și în toamna acestui an. În luna martie sunt programate ultimele două concerte ale stagiunii, avându-i invitați pe Duo Kitharsis (Locul I la ”Concorso Internazionale di Esecuzione Musicale”, Italia, 2014) și pe cei de la Blue Noise cunoscuți pentru abordările de jazz, pop-rock, muzică tradițională sau contemporană, totul acapella.

2

Cu prilejul evenimentului, publicul a putut vizita expoziția pregătită de Biblioteca Județeană ASTRA care a propus tuturor celor prezenți o incursiune în viața culturală transilvăneană din perioada interbelică și postbelică prin expunerea unei serii inedite de afișe ale unor spectacole de teatru și muzică, serbări și șezători literare,  programe ale unor concerte, mărturii ale vieții culturale românești, toate acestea aflându-se în Colecțiile Speciale ale Bibliotecii Județene ASTRA Sibiu.

Seara s-a încheiat cu o degustare de produse gastronomice locale de la Râul Sadului și vinuri oferite de Jidvei, partenerii evenimentului.

Ultimele două concerte ale Stagiunii ICon Arts @ Biblioteca ASTRA vor avea loc după următorul program:

  • Luni, 12 martie, ora 18:00 – Concert Duo Kitharsis
  • Luni, 26 martie, ora 18:00 – Concert Blue Noise

Intrarea va fi liberă, în limita locurilor disponibile, numai prin solicitarea invitației electronice la adresa bjastrasibiu@gmail.com

3

Despre Stagiunea ICon Arts @ Biblioteca ASTRA

Și în 2018, ICon Arts vă invită să redescoperiți spații istorice din Transilvania prin intermediul muzicii clasice și jazz. De data aceasta, mult mai devreme, printr-o stagiune organizată în parteneriat cu Biblioteca ASTRA din Sibiu, una dintre cele mai vechi biblioteci din Transilvania.

Sala Festivă a bibliotecii, emblemă a decorațiunilor luxuriante de secol 19, va găzdui concerte jazz, blues, muzică de cameră sau chitară clasică, în avanpremiera ediției cu numărul 16 a Festivalului ICon Arts care va avea loc în această vară. Stagiunea se va desfășura în perioada 29 ianuarie – 26 martie 2018.

Desfășurate sub egida „Artele noi întâlnesc tradițiile vechi”, evenimentele se vor încheia și în cadrul acestei stagiuni cu degustări de produse gastronomice locale și vinuri transilvănene, proiectul fiind conceput pentru a crea punți de comunicare și spații de dialog între publicul larg, muzicieni, melomani, profesioniști din domeniul gastronomiei și oenologiei și, nu în ultimul rând, iubitorii de carte.

Stagiunea ICon Arts @ Biblioteca Astra este un eveniment organizat de UCIMR – Uniunea de Creație Interpretativă a Muzicienilor din România, prin programul „Oportunități la tine acasă” destinat tinerilor muzicieni români care pot găsi oportunități reale de afirmare aici, acasă, în România.

 

Cu deosebită considerație,

Biblioteca ASTRA & UCIMR