Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

🗓 La data de 16 octombrie se sărbătorește Ziua Mondială a Dicționarului, în onoarea aniversării nașterii lui #NoahWebster (1758 – 1843), autor, editor și lexicograf american. Webster este considerat părinte al lexiconului și dicționarului limbii engleze în America, fondator al primelor principii referitoare la educația elevilor americani, susținător al asimilării și respectării valorilor morale și civice în societate, slujitor al cunoașterii și cercetării limbilor, spirit reformator al scrierii limbii vorbite în conformitate cu reguli ortografice unice. Volumele editate de Webster, la începutul secolului al XIX-lea, au constituit materiale fundamentale pentru generații întregi de copii care au învățat să scrie, să citească și să pronunțe corect.

„Dicționarul lui Webster, reflectând convingerea autorului că gramatica, ortografia și uzul trebuie să se bazeze pe limba vie, vorbită, a devenit fundamental în stabilirea integrității și vitalității limbii engleze americane. Drepturile de editare ale acestui dicționar au fost cumpărate de George și Charles Merriam, a căror firmă a deavoltat seria de dicționare Merriam-Webster.” („Enciclopedia Concisă Britannica”, coord. Cornelia Marinescu, București: Editura Litera, 2009)

📖 Ziua Mondială a Dicționarului evidențiază importanța îmbunătățirii limbajului și a modului de exprimare al oamenilor, a consolidării și îmbogățirii vocabularului prin studierea dicționarelor.

Emoji Cu prilejul sărbătoririi acestei zile, ne îndreptăm atenția, în egală măsură, asupra personalității lui Leon D. Levițchi, de la a cărui moarte se împlinesc astăzi 30 de ani. Reputat traducător, profesor de limbă și literatură engleză și unul dintre reprezentanții anglisticii din România, Leon D. Levițchi (1918 – 1991) a lăsat posterității o operă impresionantă: studii de anglistică; manuale de limba engleză pentru uzul şcolarilor şi pentru publicul larg; gramatici şi lucrări de lingvistică din domeniul anglisticii; cursuri de literatură; studii şi eseuri literare; numeroase traduceri de proză literară și poezie din şi în limba engleză.

***
Surse documentare:

📚
În colecțiile Bibliotecii Județene #ASTRA Sibiu se regăsesc numeroase publicații de lingvistică și dicționare pentru varii domenii ale cunoașterii.
👉
Informații privind documentele din colecțiile bibliotecii se regăsesc în catalogul online, pe platforma de cărți electronice Cloud Library, în Depozitul Digital și pe celelalte canale de comunicare și promovare.

http://www.bjastrasibiu.ro:8080/liberty/libraryHome.do
https://ebook.yourcloudlibrary.com/library/astra/Featured?media=all&src=lib
http://www.dspace.bjastrasibiu.ro/
https://www.facebook.com/bibliotecasibiuastra/
https://www.instagram.com/bjastrasibiu/
https://www.youtube.com/channel/UCbC69KdQkufZEf_3m_h-42A
bibliosuport[at]bjastrasibiu[.]ro

#BibliotecaAstra, #AstraSibiu, #AstraTransylvania, #mysibiu, #Sibiu, #Hermannstadt, #Romania, #consiliuljudeteansibiu, #astralibrary, #library, #lectură, #educatie, #cultură, #cunoastere, #cercetare, #invatare, #literatura, #dictionare, #lingvistica, #linguistics, #PublicEducation, #education, #dictionary, #language, #DictionaryDay