Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

⛰️ 🇷🇴 La data de 14 septembrie celebrăm #ZiuaMuntelui în România, un bun prilej de a evoca importanța regiunilor montane în viața oamenilor și în dezvoltarea sustenabilă a ecosistemului. Muntele înseamnă aer curat, înseamnă apă și hrană pentru toate viețuitoarele. În egală măsură, pentru iubitorii naturii, muntele reprezintă sursă de #energie, reprezintă #aventură#pasiune, loc de încărcat bateriile, prilej de (re)conectare cu #natura, de privit frumusețea, de ascultat liniștea sau izvoarele.

🥾 🎒 În Foaierul Bibliotecii #ASTRA Sibiu, am pregătit pentru publicul larg o expoziție de obiecte și documente cu tematică montană, în colaborare cu Galeria Turismului Montan de la Cârțișoara și Serviciul Public Județean Salvamont Sibiu.

 

 

 

 

⛰️ ⛷ Vă invităm, așadar, într-o mică incursiune în istoria turismului montan, într-o poveste a primelor ascensiuni în #MunțiiCarpați, în care veți putea admira o serie de exponate originale de colecție: fotogravuri, ilustrații, fotografii realizate de fotograful sibian Josef Fischer, hărţi turistice realizate manual de către primele asociaţii de turism montan, dar și piese vechi de echipament montan care ilustrează evoluția acestora: schiuri, bocanci, pioleți, colțari, rucsac. Toate acestea au fost puse la dispoziție prin grija reprezentanților Galeriei de Turism Montan de la Cârțișoara.

📖 Expoziția este completată cu un grupaj de publicații din colecțiile Bibliotecii ASTRA (Compartimentul Periodice și Compartimentul Carte pentru Adulți). Regăsim evidențiate volume din colecția „Munții noștri”, publicată în anii ʼ70-ʼ80 ai secolului trecut, dar și volume din literatura de călătorie și publicații periodice apărute în secolul XX („Buletinul Alpin”, „Buletinul Clubului Alpin Român”, „România. Revista Oficiului Național de Turism”, „Voiaj. Revistă ilustrată de turism”, „Almanah turistic”, „România pitorească”). Vizitatorii pot examina, de asemenea, elementele echipamentului modern pentru ascensiunile montane, observând manechinul pregătit de echipa Salvamont Sibiu.

 

 

 

 

Vă așteptăm cu drag să vizitați expoziția prilejuită de sărbătorirea Zilei Munților în România!

***
Activitățile desfășurate în cadrul Bibliotecii Județene ASTRA Sibiu sunt posibile cu susținerea financiară a Consiliului Județean Sibiu.

 

#BibliotecaAstra #AstraSibiu #AstraTransylvania #Sibiu #Hermannstadt #Romania #consiliuljudeteansibiu #astralibrary #library #reading #lectură #cultură #educatie #responsabilitate #ResponsabilPeMunte #MuntiiRomâniei #MunțiiFăgăraș #munte #bogatiileRomaniei #turismmontan #inslujbamuntelui