Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

În urmă cu 90 de ani, la 7 aprilie, se năștea Amza Pellea, unul dintre cei mai mari artiști ai teatrului și filmului românesc.

Actor cu prestații desăvârșite, Amza Pellea a realizat admirabile roluri dramatice și de comedie, atât pe scenă, cât și pe marele ecran. În memoria publicului românesc de pretutindeni, AmzaPellea rămâne prin celebrele personaje interpretate cu enorm talent, pasiune și multă dăruire – Nea Mărin, Mihai Viteazu, Decebal –, dar și prin numeroase apariții în programele de divertisment televizate.

În prefața volumului „Să rîdem cu… Nea Mărin”, editat în 1990 de Teatrul Național din Craiova în colaborare cu Editura „Scrisul Românesc”, Radu Beligan nota astfel:

„Am simțit de la primele momente stofa unui autentic artist mistuit de neliniști și incertitudini, de o mare finețe și o mare noblețe sufletească. Flăcăul din Băilești era un prinț al spiritului, o ființă de o delicatețe suavă. L-am îndrăgit și l-am admirat de la început și fiindcă viețile noastre s-au împletit la un moment dat, am trăit împreună ani de-a rîndul în atmosfera unică a Teatrului de Comedie, mereu fascinat de personalitatea lui nepereche.

Teatrul și filmul românesc au avut uriașa neșansă să piardă, unul după altul, trei giganți. Pe Toma Caragiu, pe Amza Pellea și pe Octavian Cotescu. Nu ne vom putea consola niciodată de imensul gol lăsat de acești magnifici actori.

Dar Amza era mai mult decît un mare actor. Era un om de care fiecare dintre noi avea nevoie. El aducea în dulceața prieteniei un umăr solid pe care te puteai sprijini în clipele grele, o înțelepciune care venea de departe, din străbuni, o cinste și o curățenie morală fără nici o umbră. Generos și bun ca o pîine de la țară, scăpărător de inteligență, plin de fantezie și de farmec.” (p. 7)

Dintre succesele cinematografice din a căror distribuție a făcut parte actorul Amza Pelea, Biblioteca Județeană ASTRA Sibiu propune publicului, pentru vizionare, o serie de documente audiovizuale (DVD) care se regăsesc în colecția Compartimentului Arte: „Celebrul 702” (1962), „Haiducii” (1966), „Dacii” (1967), „Columna” (1968), „Mihai Viteazul” (1971), „Atunci i-am condamnat pe toți la moarte” (1972), „Ultimul cartuș” (1973), „Nemuritorii” (1974), „Doctor fără voie” (1975), „Osânda” (1976), „Duios Anastasia trecea” (1979), „Capcana mercenarilor” (1982).

În egală măsură, iubitorii de experiențe vintage sunt invitați să împrumute discurile pe suport de vinil „Momente vesele cu Amza Pellea”, „Nea Mărin… de peste Olt”, „Șeful sectorului suflete” și volumele „Să rîdem cu… Amza Pellea” (1973) și „Să rîdem cu… Nea Mărin” (1990).

Informații privind documentele din colecțiile Bibliotecii ASTRA puteți obține accesând catalogul online, platforma de cărți electronice Cloud Library, Depozitul Digital, serviciul BiblioSuport și celelalte canale de comunicare&promovare:

http://www.bjastrasibiu.ro:8080/liberty/libraryHome.do
https://ebook.yourcloudlibrary.com/library/astra/Featured?media=all&src=lib
http://www.dspace.bjastrasibiu.ro/
https://www.facebook.com/bibliotecasibiuastra/
https://www.instagram.com/bjastrasibiu/
https://www.youtube.com/channel/UCbC69KdQkufZEf_3m_h-42A
bibliosuport[at]bjastrasibiu[.]ro

Leave a Reply