Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

👥 Astăzi, la #ASTRAAdolescent, participanții au avut prilejul de a se întâlni cu artiștii Lia și Dan Perjovschi, tema fiind „Nonconformismul în artă”.

💬 Lia Perjovschi:

„Cei care au curajul să iasă în față, să aibă opinii, să spună lucrurile cu voce tare sunt giganți! Așa s-au făcut revoluții, așa s-au combătut sisteme corupte sau totalitare. Vă încurajez să aveți curaj, voință și să protestați dacă simțiți că trebuie. (…) Lucrurile se înlănțuiesc: cineva începe, altcineva preia și continuă, apoi cineva ia un premiu. Nu trebuie să fim conflictuali sau violenți, trebuie să găsim solutii, să vedem alternative. Întrebați! Prin întrebări declanșați mințile celor cu care vorbiți sau interacționați. E un fel de ștafetă în orice domeniu. Contează ca voi să doriți să aflați, să cereți informații, să vă documentați. Noi, cei care am trăit în comunism și apoi am gustat din libertate, știam încotro doream să mergem, am luptat pentru democrație, am militat împotriva cenzurii și a manipulării. (…) În urma a numeroși ani de documentare și acumulare, pe măsură ce recuperam contextul, am creat o arhivă, o instituție a artei contemporane, o artă angajată, o artă cu intenție.

Cine are puterea controlează istoria, controlează cultura. Iar voi poate veți simți că e nevoie uneori să corectați anumite lucruri. Dincolo de prima intenție, doresc să provoc vizitatorul sau privitorul, alteori să protestez.”

💬 Dan Perjovschi:

„Pe lumea asta, eu am două misiuni: aceea de artist și aceea de cetățean. Artistul este parte din societate acum, nu este retras ca în alte perioade. Artistul trăiește dinamic în societate, în comunitate și răspunde la stimuli. În ziua de astăzi se creează solidarități, iar acest lucru este important. (…) Eu sunt foarte atent la limbaj, la cuvinte. Arta mea se bazează pe alb și negru. Practica mea artistică permite greșeli, suportă modificări, transformări. Suntem obișnuiți să credem că artele vizuale sunt dedicate doar ochiului, dar ele pot fi percepute și cu celelalte simțuri.”

 

Mulțumim, Lia și Dan Perjovschi, ne bucurăm că ați fost alături de noi!

Mâine, ora 11:00, are loc ultima întâlnire din cadrul proiectului #ASTRAAdolescent 2022!

***
Activitățile și proiectele desfășurate în cadrul Bibliotecii Județene ASTRA Sibiu sunt posibile cu susținerea financiară a Consiliului Județean Sibiu.

 

#BibliotecaAstra #AstraSibiu #AstraTransylvania #Sibiu #Hermannstadt #Romania #consiliuljudeteansibiu #astralibrary #astralibrary #library #reading #lectură #cultură #educatie #comunicare #documentare #informare #artă #artăcontemporană #arts #artevizuale