Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Biblioteca Județeană ASTRA Sibiu găzduiește, până în data de 16 octombrie 2021, expoziția de grafică „Chipuri de mărturisitori în lumină”, realizată de artista Aida Șușter-Boțan, sub Patronajul ÎPS Acad. Prof. Univ. Dr. Laurențiu Streza, Arhiepiscopul Sibiului și Mitropolitul Ardealului. Publicul sibian este invitat să admire o serie de portrete ale unor personalități proeminente din perioada comunistă din România, atât din sfera eclesială (pr. Dumitru Stăniloae, Mitropolitul Bartolomeu Anania, pr. Gheorghe Calciu-Dumitreasa, pr. Constantin Galeriu etc.), cât și din cea laică (Aspazia Oțel-Petrescu, Valeriu Gafencu, Radu Gyr, Mircea Vulcănescu, Nichifor Crainic etc.).

Artist plastic originar din Botoșani, Aida Șușter-Boțan propune privitorilor o galerie impresionantă a celor mai cunoscuți deținuți politici încarcerați la Aiud sau Pitești, într-un remarcabil efort de recuperare a memoriei reprezentanților rezistenței anticomuniste. Demersul său cuprinde, pe lângă lucrările realizate, o serie de citate în care eroii portretizați condamnau suferințele și abuzurile sistemului totalitar comunist și evidențiau credința, speranța și dorința lor de supraviețuire și neînduplecare.

„În închisorile comuniste eram așa de bine păziți și așa de constrânși, încât nu ne puteam gândi decât în sus, pe verticală, la Dumnezeu. Omul se roagă cu putere când are necazuri și în închisori erau cu adevărat mari necazurile. Rugăciunile celor din închisori erau primite de Dumnezeu, iar această primire se arăta, întărindu-i pe aceștia, astfel încât, cu toată mizeria și răutatea îndurată de sărmanii deținuți, aveau toți o seninătate și o bucurie care nu putea să vină decât de sus, de la Dumnezeu…”. (Pr. Sofian Boghiu)

„Nimeni nu poate realiza ce s-a petrecut acolo mai bine decât cei ce au trecut pe acolo. În fața chinurilor lor, noi ne umilim și plângem, dând slavă lui Dumnezeu că am fost păziți de ele și avertizăm lumea întreagă că soarta acestor oameni se pregătește fiecăruia, atunci când comunismul va stăpâni lumea.” (Ioan Ianolide)

***
Expoziția de grafică „Chipuri de mărturisitori în lumină” este disponibilă pentru vizitare în Foaierul Bibliotecii Județene ASTRA Sibiu (Str. George Barițiu, Nr. 7, sediul nou, parter), de luni până vineri, în intervalul orar 8:00 – 20:00, cu respectarea măsurilor recomandate de autorități.

***
Toate proiectele și activitățile Bibliotecii Județene ASTRA Sibiu se desfășoară cu sprijinul financiar al Consiliului Județean Sibiu.