Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Biblioteca Județeană ASTRA Sibiu, instituție ale cărei acțiuni sunt posibile prin finanțarea Consiliului Județean Sibiu, propune pentru acest an un nou proiect cultural-educativ adresat publicului de toate vârstele. „Patrimoniul Bibliotecii ASTRA pentru toți” este titlul proiectului prin care instituția va aduce treptat la lumină numeroase valori păstrate în colecțiile și pe rafturile bibliotecii, comori colectate de-a lungul vremii de către fondatorii și urmașii Asociațiunii ASTRA.

Scopul proiectului constă în prezentarea celor mai importante informații conținute în publicațiile periodice din colecțiile Bibliotecii ASTRA, publicații seriale care au avut continuitate în timp, la care instituția era abonată sau erau oferite drept donații. În vederea realizării acestui proiect de cercetare, începând cu această lună, vor avea loc cinci prezentări pentru cei interesați, care vor viza câte un eveniment relevant sau o perioadă însemnată pentru istoria națională și/sau universală. Acestea se vor desfășura în sediul central al Bibliotecii, în Foaier (parter) sau în spațiul American Corner Sibiu (etajul 5). Publicul-țintă îl constituie tinerii, în special elevii de liceu și studenții, iar opțional prezentările vor fi urmate de sesiuni de sesiuni de întrebări și răspunsuri sau completări și discuții libere.

Prima publicație propusă în cadrul proiectului „Patrimoniul Bibliotecii ASTRA pentru toți” este „Le Monde Illustré” ‒ revistă săptămânală de circulație internațională, apărută la Paris fără întrerupere în perioada 1857-1940 și 1945-1956. Biblioteca ASTRA Sibiu deține colecția completă din iulie 1871 până în decembrie 1882. Demersul de cercetare și expunere este necesar deoarece numeroase documente valoroase din patrimoniul bibliotecii sunt necunoscute publicului larg. Comunitatea sibiană trebuie și are dreptul să le cunoască, comunicarea colecțiilor fiind una dintre misiunile unei biblioteci publice.

Subiectul primei prezentări este „Anul 1873 în revista Le Monde Illustré – lumea în urmă cu 150 de ani”, iar expunerea va avea loc în două zile: 27 februarie și 1 martie 2023, în două intervale orare (11:00-12:00 și 13:00-14:00). Cu prilejul primelor întâlniri, vor fi prezenți elevi și profesori din învățământul liceal sibian, de la Colegiul Național „Samuel von Brukenthal”, Colegiul Național „Octavian Goga” și Colegiul Tehnic „Cibinium”. De asemenea, dl. Tiberiu Costăchescu, profesor la Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu și fost ambasador al României în Zimbabwe, va aduce completări de specialitate. Inițiatoarea proiectului cultural și moderatoare a acestor întâlniri este bibliotecara astristă Bianca R. Karda. Toți cei interesați de subiectul primei prezentări sunt bineveniți să participe la desfășurarea acesteia, prilej în care vor fi expuse mai multe numere ale revistei originale „Le Monde Illustré”.