Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

În urmă cu 120 de ani, la data de 9 septembrie, se stingea din viață pictorul și ilustratorul Toulouse-Lautrec, exponent al post-impresionismului și naturalismului francez, alături de Paul Cézanne, Vincent van Gogh, Paul Gauguin și Georges Seurat. Pasionat de desen, pictură și litografie, Henri Marie Raymond de Toulouse-Lautrec Monfa a lăsat posterității opere artistice valoroase, autentice fresce ale epocii și spațiului în care a trăit și incontestabile mărturii ale vieții boeme efervescente pe care a dus-o.

Înzestrat, creativ, prolific și ingenios, artistul a realizat numeroase lucrări, apreciate de mulți dintre contemporanii săi: desene, tablouri, caricaturi, crochiuri, ilustrații și schițe pentru ziare și reviste, litografii în caietele-program ale teatrelor, reclame și afișe pe pereții localurilor pariziene de la sfârșitul secolului al XIX-lea. Memorabilă rămâne seria de postere realizate pentru spectacolele de cabaret de la Moulin Rouge, în care apar dansatoarele de cancan. Deși au fost concepute inițial drept materiale publicitare cu caracter efemer, afișele au atras rapid atenția publicului și au devenit apoi unele dintre cele mai cunoscute imagini din istoria artei vizuale, adevărate capodopere grafice ale modernismului, precursoare ale artei publicitare moderne.

EmojiEmoji
„Lautrec este un martor atent și demn de încredere, care nu se limitează la o  definiție psihologică sau la preocuparea pentru o anumită grafică: orice semn este inventarea unui semn, în dimensiunea perfectă a «stampei» în alb-negru, în culori, în sangvină, în negru de fum, pe hîrtii mai potrivite pentru granulația pietrei litografice și a nuanței cernelii. (…)

La un anumit moment, Oscar Wilde, Coolus, teatrul, circul, velodromul, Tristan Bernard, actrițele, cîntărețele sînt văzuți cu ochii lui dovada Tououse-Lautrec și aceasta este cea mai sigură a adevărului artei în expresia poetică a mișcării (ce devine ritm), a gestului (ce devine semn), a luminii (ce devine culoare sau clarobscur). E o mare galerie umană aceea reprezentată de Lautrec, dar cu timbruri, tonuri, cadențe ce sînt tot atîtea moduri prin care se exprimă o personalitate de gravor și de pictor «modern». Termenul nu este spus la întîmplare și mai ales nu vrea să fie aproximativ.

În opera sa lʼesprit de finesse se manifestă ca o sinteză a inteligenței și a sensibilității, în contact cu aparențele și ocaziile oferite de Parisul fin de siécle. Candid și senin, Lautrec nu bănuia că «depășește» contemporaneitatea, atît de mult se simțea legat de epoca sa: artiștii cărora nu le place să facă profeții rezistă în timp mai mult decît alții.” (Marchiori, Giuseppe. „Toulouse-Lautrec şi sfîrşitul secolului. Text urmat de scrisorile Berthei Sarrazin”, traduceri de Ersilia Moroianu, Paul B. Marian, Bucureşti: Meridiane, 1974, p. 14-15)
EmojiEmoji
Pasionații artei vizuale sunt invitați să răsfoiască virtual volumul „Toulouse-Lautrec, l’âme de Montmartre: du Moulin Rouge à l’art publicitaire”, disponibil pe platforma electronică Cloud Library: https://ebook.yourcloudlibrary.com/library/astra/Featured/ItemDetail/qbebtg9

În egală măsură, în colecțiile Bibliotecii Județene ASTRA Sibiu se regăsesc numeroase volume care cuprind informații referitoare la viața pictorului francez Toulouse-Lautrec (1864-1901) și reproduceri ale celor mai cunoscute lucrări ale acestuia.

https://bjastrasibiu.ro/henri-de-toulouse-lautrec-120-de-ani-de-la-moarte/

***
Surse documentare:

Emoji
Informații privind documentele din colecțiile bibliotecii se regăsesc și în mediul digital: în catalogul online, pe platforma de cărți electronice Cloud Library, în Depozitul Digital și pe celelalte canale de comunicare și promovare.

http://bjastrasibiu.ro/
http://www.bjastrasibiu.ro:8080/liberty/libraryHome.do
https://ebook.yourcloudlibrary.com/library/astra/Featured?media=all&src=lib
https://www.facebook.com/bibliotecasibiuastra/
https://www.instagram.com/bjastrasibiu/
https://www.youtube.com/channel/UCbC69KdQkufZEf_3m_h-42A
bibliosuport[at]bjastrasibiu[.]ro

***
Toate proiectele și activitățile Bibliotecii Județene ASTRA Sibiu se derulează cu sprijinul financiar al Consiliului Județean Sibiu.

Leave a Reply