Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

La 7 decembrie 1861 s-a născut la Feurs, în Franța, Henri Mathias Berthelot, înzestrat om de armată și remarcabil strateg, cel care și-a dedicat întreaga viață idealurilor militare și naționale ale vremii. A studiat la Școala Militară Specială de la Saint-Cyr și a obținut gradul de sublocotenent de infanterie, servind, apoi, Armata Franceză, în colonii. Între anii 1888 și 1890, și-a continuat studiile la Școala Superioară de Război, fiind adesea apreciat de cei în a căror subordine se afla.

Generalul Berthelot s-a dovedit a fi un militar desăvârșit pe frontul de Vest, dar și în teritoriile românești, în perioada 1916 – 1918, când a condus Misiunea Franceză în România. Activitatea sa a fost recunoscută în mediile intelectuale și politice și, deopotrivă, prețuită de românii de rând. S-a remarcat adesea prin disciplină, echilibru, putere de convingere și sinceritate. Educația militară și inteligența înnăscută au fost elementele care l-au determinat să ia decizii însemnate pentru Frontul Român de la acea vreme. A condus, pe teritoriul României, cea mai importantă campanie militară străină a Franței din Primul Război Mondial, fiind artizanul cunoscutelor victorii de la Mărăști, Mărășești și Oituz, din anul 1917. În același an, i s-a acordat titlul de Cetățean de Onoare al României, fiind recunoscute oficial și justificat, valoarea și eforturile pe care le-a depus pentru succesul misiunii militare conduse în spațiul geo-politic românesc.

În memoria colectivă, Henri Mathias Berthelot rămâne un militar excepțional, apropiat al Casei Regale, al Regelui Ferdinand și al Reginei Maria și, în egală măsură, prieten al națiunii române întregite și susținător al idealurilor de unire ale românilor.  

„Un om zâmbitor, jovial, cu un simț măsurat al umorului, direct și plin de tact în relațiile cu oamenii, știind să-și susțină ideile fără însă a-i jigni pe ceilalți. Dotat cu o mare putere de gândire și cu inteligență – după cum îl caracteriza Joffre – Berthelot avea, de asemenea, un înalt simț al ordinii și al disciplinei, dublat de un optimism tonifiant, chiar în clipele cele mai dramatice, redând astfel încrederea colaboratorilor și subordonaților săi. Toate aceste calități aveau să-l impună în Marele Război și mai ales în misiunea pe care îndeplinit-o pe frontul român, probabil cea mai strălucită etapă a lungii și bogatei sale cariere ostășești. 

Prin felul său de a fi și mai ales prin faptele sale, prin modul în care a înțeles poporul român și aspirațiile sale legitime, apărându-se chiar în fața propriilor șefi și guvernanți, Berthelot a devenit o figură legendară în România. (…)

Berthelot a știut să întruchipeze într-o singură persoană două idealuri – cel francez și cel român – și astfel să contribuie la izbânda lor.” (Preda, Dumitru; Moghior, Neculai; Velter, Tiberiu. „Berthelot şi România/ Berthelot et la Roumanie”, Bucureşti: Editura Univers Enciclopedic, 1997, p. 11)

***

Surse documentare:

Biblioteca Județeană #ASTRA Sibiu propune pasionaților de istorie seria de documente referitoare la viața, personalitatea și activitatea generalului francez Henri Mathias #Berthelot, memoriile și corespondența acestuia, disponibile la Compartimentul Împrumut Carte pentru Adulți, Cabinetul „Andrei Oțetea”, Depozitul Legal, Fondul „Dumitru Acu” și Fondul Documentar Special.

Compartimentul Periodice aduce la lumină cronici și imagini care ilustrează vizita generalului în localitățile din Ardeal și, îndeosebi, la Sibiu, în perioada sărbătorilor de iarnă 1918-1919, articole publicate în: „Foaia poporului”, „Luceafărul”, „Gazeta poporului”, „Drapelul” și „Românul”. De asemenea, aducem în atenția publicului fotografia Generalului Berthelot, înregistrată în Colecțiile Speciale ale Bibliotecii.

Pentru informații suplimentare, consultați:

http://www.bjastrasibiu.ro:8080/liberty/libraryHome.do
https://ebook.yourcloudlibrary.com/library/astra/Featured?media=all&src=lib
http://www.dspace.bjastrasibiu.ro/
https://www.facebook.com/bibliotecasibiuastra/
https://www.instagram.com/bjastrasibiu/
https://www.youtube.com/channel/UCbC69KdQkufZEf_3m_h-42A
bibliosuport[at]bjastrasibiu[.]ro

Material realizat de Anamaria Enescu și Monica Marin

***

Toate proiectele și activitățile Bibliotecii Județene ASTRA Sibiu se desfășoară cu sprijinul financiar al Consiliului Județean Sibiu.

Leave a Reply