Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Astăzi se împlinesc 90 ani de la trecerea în neființă a pictorului Ilia Repin, unul dintre reprezentanții de seamă ai picturii realiste ruse.

„Ilia Repin este însă, înainte de toate, un artist care a sintetizat tradițiile plastice naționale ruse. Ele au crescut direct în opera lui, concomitent cu interesul lui pentru spiritul național, pentru viața poporului. Repin a fost un mare cunoscător al oamenilor și al țării sale pe care a cutreierat-o în lung și în lat. Marile lui compoziții, portretele, schițele, notațiile de carnet, sau «amintirile» lui care au rămas ca o remarcabilă creație literară, încheagă o adevărată frescă a vremii. Creația lui Repin a constituit proba de maturitate a realismului critic și în general a tendințelor democratice în pictura rusă a veacului trecut.” (Constantin, Paul. „REPIN 1844 – 1930”, București: Editura de Stat pentru Literatură și Artă, 1957, p. 18)

Între cele mai cunoscute lucrări ale lui Repin se află compoziții istorice, tablouri religioase sau rustice, portrete, studii și desene. „Edecarii de pe Volga”, „Procesiunea religioasă în gubernia Kursk”, „Ivan cel Groaznic și fiul său”, „Răspunsul cazacilor zaporojeni către sultanul Mehmed al IV-lea al Imperiului Otoman”, „Arestarea propagandistului” sunt câteva dintre creațiile artistice cele mai strălucite ale pictorului rus Ilia Efimovici Repin.

   

(material realizat de Monica Marin)