La data de 21 ianuarie 2023, s-a stins din viață George Banu, unul dintre cei mai importanți critici români de #teatru, respectat profesor universitar de studii teatrale, eseist și membru de onoare al Academiei Române.
Născut la Buzău, George Banu a absolvit studiile Facultății de Teatru și Film, din cadrul Institutului de Artă Teatrală și Cinematografică „Ion Luca Caragiale” din București și a fost doctor în estetică la Universitatea din București, susținând apoi două doctorate în Franța, la Universitatea Sorbonne Nouvelle Paris III. Stabilit din 1973 la Paris, a fost profesor de teatrologie la Sorbona, dar a predat şi în Belgia, Italia, Cehia, SUA și România. A fost preşedinte al Asociaţiei Internaţionale a Criticilor de Teatru şi director al Academiei Experimentale de Teatru. Din martie 2013 a devenit membru de onoare al Academiei Române şi a fost membru al UNITER. Pe parcursul unei bogate și valoroase cariere, a primit numeroase distincţii şi premii, cărțile sale fiind publicate de cele mai mari edituri pariziene şi traduse în numeroase limbi. A fost de trei ori premiat pentru cea mai bună carte de teatru în Franţa, iar în 2014, a devenit primul laureat de origine română al Marelui Premiu al Francofoniei, acordat anual de Academia Franceză.
În 2018, cu prilejul celei de-a 75-a aniversare a sa, George Banu a fost omagiat în cadrul Festivalului de Teatru de la Sibiu (FITS), prin acordarea unui premiu special pentru un parteneriat de excepţie, el deținînd deja o stea pe Aleea Celebrităților, ca o recunoaștere a întregii sale activități și a unei strânse colaborări cu Teatrul Național „Radu Stanca” din Sibiu.
Dedicat întru totul artei teatrale, acerb cunoscător al tuturor marilor scene europene și al spațiilor culturale mondiale, George Banu lasă în urma sa o uriașă moștenire nu doar iubitorilor de teatru, ci tuturor celor care vor dori să înțeleagă ce au însemnat istoria acestei arte și oamenii care și-au concentrat energiile în clădirea ei.
În colecțiile Bibliotecii #ASTRA Sibiu se regăsesc numeroase volume care poartă semnătura reputatului teatrolog #GeorgeBanu, lucrări consacrate artei teatrale, apărute în limba română și în limba franceză, care cuprind studii, interviuri, conferințe, eseuri, scrieri culturale despre #teatru și #actori, gânduri despre viață. Cei care doresc să le consulte sunt bineveniți la Compartimentul Arte și la Compartimentul Carte pentru Adulți.
George Banu va rămâne veșnic în amintirea celor care i-au apreciat pasiunea, cariera, rafinamentul și dăruirea!
***
«Am înțeles atunci că, dacă literatura „îmi scapă printre degete”, iar scena mă respinge, nu-mi mai rămâne decât o soluție: să unesc aceste două iubiri inaccesibile mie. Încercând totodată să-mi ascund decepția provocată de actorul care n-am putut să fie și de scriitorul care n-am devenit. M-am străduit, până în vremea din urmă, să maschez, pe cât posibil, urmele acestor eșecuri! Ce postură am adoptat? Aceea de a mă recunoaște în relația dublă a iubirii/neiubirii de teatru. De a trăi, fără întrerupere, sfâșierea provocată de această insolubilă relație. Nici resemnat, nici dezertor!
(…)
Pentru că iubirea pe care i-o port teatrului nu a fost niciodată exaltată, oarbă, și pentru că nu am încetat nici o clipă să iubesc literatura, m-am mobilizat la intersecția a două drumuri. Astfel că am putut încerca să redau marile aventuri ale scenei din perspectiva autorului potențial, focalizându-mi atenția, mereu trează, aupra unor detalii concrete care le scapă altora, nu însă scriitorului și actotului ratați din mine.» (Banu, George. „Iubire şi neiubire de teatru”, traducere de Ileana Littera, Iaşi: Ed. Polirom, 2013, p. 237-8)
#BibliotecaAstra #AstraSibiu #AstraTransylvania #Sibiu #Hermannstadt #Romania #consiliuljudeteansibiu #astralibrary #library #reading #lectură #cultură #culture #educatie #cunoastere #theatre #teatru #artaactorului #teatrologie #studiiteatrale #theatrestudies #cronicadeteatru #criticadeteatru