Compozitor recunoscut al secolului al XIX-lea, Johannes Brahms (1833-1897) a rămas în memoria culturală universală ca fiind unul dintre creatorii care nu au fost romantici într-o perioadă dominată de Romantism. Inspirat de Haydn, Mozart, Beethoven ori Schubert, acesta a construit un edificiu muzical autentic în spațiul muzical european, inspirându-se deopotrivă din folclor. „Dansurile ungare” nr. 5 în G minor și nr. 6 în D major sunt printre cele mai cunoscute piese ale sale. Acestora li se adaugă lucrările pentru orchestră, valsuri, simfonii, concerte pentru pian, vioară, un dublu concert pentru vioară și violoncel, piese pentru muzica de cameră, dar și lucrarea vocal-simfonică „Ein deutsches Requiem”. A fost preocupat în permanență de perfecțiune în toate etapele de compoziție, fiind remarcat și intens apreciat de contemporani.
„Opera lui Johannes Brahms trăiește. Ea se distinge printr-o serie de trăsături caracteristice: o melodie originală, plină de o duioșie uneori amară, care își soarbe inspirația din lied și imprimă muzicii brahmsiene – în contrast cu psihologizarea lui Hugo Wolf – nu numai un caracter foarte cantabil și plin de robustețe, profunzime de gândire și sobrietate în simțire – însușiri specifice germanilor din nord –, ci și o resemnare care reflectă oboseala epocii burgheziei decadente.” (Crass, Eduard. „Johannes Brahms. Viața în imagini”, București: Editura Muzicală a Uniunii Compozitorilor din Republica Socialistă România, 1966, p. 41)
Pasionații muzicii clasice au prilejul de a regăsi, în colecțiile Bibliotecii #ASTRA Sibiu, lucrări referitoare la viața, personalitatea și opera compozitorului Johannes Brahms, de la a cărui moarte se împlinesc astăzi 125 de ani.
Sursa informațiilor:
- Crass, Eduard. „Johannes Brahms. Viața în imagini”, București: Editura Muzicală a Uniunii Compozitorilor din Republica Socialistă România, 1966.
- Ștefănescu, Ioana. Johannes Brahms, București: Editura Muzicală, 1982.
- https://www.britannica.com/biography/Johannes-Brahms. Accesat 31/03/2022
Material realizat de Anamaria Enescu
***
Informații privind publicațiile aflate din colecțiile Bibliotecii #ASTRA Sibiu se regăsesc accesând Catalogul online, platforma de cărți electronice Cloud Library, Depozitul Digital, serviciul BiblioSuport.
***
Activitățile Bibliotecii Județene ASTRA Sibiu sunt posibile cu susținerea financiară al Consiliului Județean Sibiu.
#BibliotecaAstra #AstraSibiu #AstraTransylvania #mysibiu #Sibiu #Hermannstadt #Romania #consiliuljudeteansibiu #astralibrary #library #lectură #cultură #cunoastere #educatie #muzica #muzicăclasică #JohannesBrahms