Astăzi se împlinesc 95 de ani de la nașterea matematicianului și diplomatului român Mircea Malița. Licențiat în matematică și filozofie, a fost interesat deopotrivă de istoria artei, dar și de domeniul viitorologiei. Însemnată și polivalentă personalitate a spațiului cultural și spiritual românesc, Mircea Augustin Malița a desfășurat o bogată activitate în domeniul diplomației, în sfera politică și a activat, de asemenea, în calitate de profesor universitar și eseist.
A fost membru al Academiei Române, director al Bibliotecii Academiei Române, cadru didactic la Facultatea de Matematică a Universității din București. A gestionat numeroase misiuni cu caracter diplomatic și politic, a ocupat funcții de conducere în diferite instituții ale statului român sau în cadrul unor organisme internaționale: consilier al Misiunii Permanente a României pe lângă Organizația Națiunilor Unite, director şi ministru adjunct al Afacerilor Externe, Ministru al Învăţământului, consilier diplomatic al Consiliului de Stat, Ambasador al României în Elveția, la Geneva și în Statele Unite ale Americii.
A elaborat, de-a lungul deceniilor de activitate, numeroase lucrări, studii și cercetări, în calitate de autor, coautor sau coordonator, abordând o problematică vastă și diversă, în domeniul științific, diplomatic, politic, dar și în sfera cercetării prospective și a studiului interdisciplinar.
S-a stins din viață la data de 21 mai 2018.
Volumele semnate de Mircea Malița și cărți referitoare la viața, personalitatea și activitatea sa sunt disponibile pentru împrumut la Biblioteca Județeană ASTRA Sibiu.
***
Surse documentare:
- Maliţa, Mircea. „Secolul meu scurt”, Bucureşti: Rao, 2015.
- https://evelinepauna.ro/2018/05/22/in-memoriam-mircea-malita/
- https://ro.wikipedia.org/wiki/Mircea_Mali%C8%9Ba
- https://www.historia.ro/sectiune/general/articol/mircea-malita-diplomatul-roman-care-i-a-sfidat-pe-rusi-in-1963-la-onu-petru-groza-ne-a-dat-inapoi-ardealul
- https://www.agerpres.ro/documentare/2018/05/22/academicianul-mircea-malita-a-murit-fisa-biografica–112952
***
Informații privind documentele din colecțiile bibliotecii se regăsesc și în mediul digital:
- http://www.bjastrasibiu.ro:8080/liberty/libraryHome.do
- https://ebook.yourcloudlibrary.com/library/astra/Featured?media=all&src=lib
- http://www.dspace.bjastrasibiu.ro/
- https://www.facebook.com/bibliotecasibiuastra/
- https://www.instagram.com/bjastrasibiu/
- https://www.youtube.com/channel/UCbC69KdQkufZEf_3m_h-42A
- bibliosuport[at]bjastrasibiu[.]ro
Material elaborat de Monica Marin, bibliotecar
***
Activitățile Bibliotecii Județene ASTRA Sibiu sunt posibile cu finanțare din partea Consiliului Județean Sibiu.
#BibliotecaAstra #AstraSibiu #AstraTransylvania #mysibiu #Sibiu #Hermannstadt #Romania #consiliuljudeteansibiu #astralibrary #library #lectură #cultură #educatie #cercetare #civilizatii #diplomatie #studiipolitice #matematica #management #stiinte #MirceaMalita