Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Cu prilejul sărbătoririi Zilei Mondiale a Cărții, a Drepturilor de Autor și a Zilei Bibliotecarului – 23 aprilie, publicul este invitat la Compartimentul Carte pentru Adulți pentru consulta o selecție de publicații dedicate cărților, bibliotecarilor și lecturii. Volumele cuprind scrieri literare, contribuții hermeneutice și reflecții referitoare la fascinantele călătorii în lumea cărților, dar și la cei care mânuiesc arta cuvântului și cei care stăpânesc arta cititului.

Expoziția tematică este deschisă publicului până la finalul lunii aprilie a.c., în spațiul Compartimentului Carte pentru Adulți, în intervalul orar 8:00 – 20:00.

„Există cărți pe care te bucuri să le răsfoiești și, cum ai dat o pagină, ai și uitat-o; alte cărți le citești plin de reverență, nu îndrăznești să fii de acord, nici în dezacord; unele oferă doar informații și nu lasă loc de comentariu; pe altele suntem în stare să le reproducem cuvânt cu cuvânt, fiindcă le iubim foarte tare și de mult timp, așa că le știm pe dinafară.

Lectura este o conversație. Nebunii se lasă antrenați în dialoguri imaginare, pe care le ascultă în minte; cititorii se angajează, tot așa, în dialogul tăcut pe care-l antrenează cuvintele de pe pagină. De obicei răspunsul celui care citește nu este înregistrat, dar se întîmplă ca, uneori, cititorul să simtă impulsul de a pune mâna pe creion, ca să noteze pe marginea textului. Un comentariu făcut cu creionul pe marginea paginii – o glosă ca o umbră ce însoțește cartea favorită – se întâmplă să extindă textul, să îl aducă într-un alt timp, într-o altă experiență; ceea ce dă substanță iluziei că volumul ne vorbește și ne vizează existența (a noastră, a cititorilor).” (Manguel, Alberto. „Jurnal de lectură. Un Don Juan al cărților”, traducere de Ioana Ieronim, Bucureşti: Baroque Books & Arts, 2012, p. 7-8)

„Fiecare pagină citită, fiecare volum lecturat e o fărâmă din marele discurs al lumii – zămilit, la rândul său, din milioane de alte discursuri literare, istorice, filosofice, științifice, artistice, tehnice sau social-economice. (…) Înțelepciunea, tristețea și bucuria lumii toată se află în cărți. (…) Prin intermediul cărților reușim să facem călătorii în trecut, prezent și viitor și avem posibilitatea să stăm de vorbă atât cu noi înșine, cât și cu lumea întreagă.”, notează Liliana Moldova în prefața volumului lui Dimitrie Poptămaș, „Reflecții despre carte, bibliotecă și lectură” (Târgu Mureș: Editura Nico, p. 6-7).

***
Informații privind publicațiile aflate din colecțiile Bibliotecii #ASTRA Sibiu se regăsesc accesând Catalogul online, platforma de cărți electronice Cloud Library, Depozitul Digital, serviciul BiblioSuport.

***
Activitățile desfășurate în cadrul Bibliotecii Județene ASTRA Sibiu sunt posibile cu susținerea financiară a Consiliului Județean Sibiu.

#BibliotecaAstra #AstraSibiu #AstraTransylvania #mysibiu #Sibiu #Hermannstadt #Romania #consiliuljudeteansibiu #astralibrary #library #lectură #educatie #cultură #cunoastere #idei #cărți #informare #SăCitim #literatura #recomandaridelectura #hailabibliotecă #ZiuaBibliotecarului