Spiridon Vangheli, la frumoasa aniversare de 89 de ani – 14 iunie 2021
„Când suntem copii, ne grăbim spre cei adulți cum se grăbește călătorul spre munte. Abia când ajungi în vârf, descoperi că altceva n-ai ce vedea mai frumos decât valea, pe care ai lăsat-o la poalele muntelui”.
(Spiridon Vangheli)
În data de 14 iunie, distinsul scriitor pentru copii, Spiridon Vangheli, a împlinit venerabila vârstă de 89 de ani.
Spiridon Vangheli s-a născut la data de 14 iunie 1932, în satul Grinăuţi, judeţul Bălţi, Regatul României. Este scriitor, poet, traducător și editor din Republica Moldova. (https://ro.wikipedia.org/wiki/Spiridon_Vangheli)
Un clasic al literaturii pentru copii, prea puțin cunoscut în România, dar publicat în peste 38 de limbi, în întreaga lume, Spiridon Vangheli a fost distins cu Diploma de Onoare „Hans Christian Andersen” la Rio de Janeiro (1974), Premiul de Stat al Moldovei (1980), Premiul de Stat al URSS (1988), Premiul „Ion Creangă” al Academiei Române (1996), cu premii ale Uniunii Scriitorilor și Ministerului Învățământului din Moldova (1982, 1990, 2000, 2007, 2010), Premiul Special al Uniunii Scriitorilor din România (2002) și numeroase alte premii. În 2012, la Geneva, i se decernează Medalia de Aur – pentru Creativitate (de către Organizația Mondială a Proprietății Intelectuale).
Spiridon Vangheli și Grigore Vieru sunt autorii celebrului „Abecedar” reformator (1970), care a câștigat inimile tuturor copiilor și învățătorilor și a apărut apoi și în grafie latină (1990).
Între anii 2002-2006, autorul lui Guguță a realizat un proiect de proporții pentru stimularea lecturii la vârstele mici: „Carte de citire și gândire” pentru clasele I-IV, în patru volume (Spiridon Vangheli, Isprăvile lui Guguță, Iași, Doxologia, 2013, coperta 4), care pot fi împrumutate de la Sediul Central al Bibliotecii Județene ASTRA Sibiu. Dintre cărțile scrise de Vangheli amintim doar câteva, care, de asemenea, pot fi împrumutate de la Biblioteca ASTRA și de la filialele acesteia: „Guguță și prietenii săi”, „Isprăvile lui Guguță”, „Împărăția lui Ciuboțel”, Moara veselă (steaua lui Ciuboțel) și poate cea mai bună carte a autorului „Tatăl lui Guguță când era mic”.
„TATĂL lui GUGUȚĂ…” e o carte de zile mari. Te cuceresc peripețiile pline de haz, ca să te surprindă apoi pagini de tulburătoare durere și mobilizare interioară. Atras ingenios în adâncurile cărții, copilul numaidecât se va întreba: ‘Eu și relațiile mele cu Mama? Eu și relațiile mele cu Tata, cu Bunicii, cu Neamul?’ Ei, BUNICII lui, sunt chiar eroii acestei cărți când au fost odată mici. Identificându-se cu dânșii, trecând prin cumpenele lor, copilul va primi mari lecții de caracter, verticalitate și optimism. Are Vangheli un farmec deosebit, pe care îl confirmă și în cartea nouă: el știe, ca nimeni altul, să se apropie de sufletul copilului. Irepetabila sa viziune artistică l-a făcut cunoscut în lume. Și apoi cărțile sale sunt îmbogățirea vie a Limbii Române, pe care marele nostru scriitor o slujește admirabil. Nu moare Basarabia!” (Spiridon Vangheli, Tatăl lui Guguță când era mic, Chișinău, Turturica, p. 4)
Stimați cititori vă așteptăm la Biblioteca Județeană ASTRA Sibiu și la filialele acesteia pentru a vă bucura de povestirile despre Guguță, prezentate într-o limbă simplă, dar plastică și bogată în culori, pentru a vă retrăi propriile isprăvi și lecturi din copilărie!
La mulți ani, stimabile domn Spiridon Vangheli!
Felicitări pentru tot ceea ce ați înfăptuit și vă dorim sănătate și putere de muncă pentru încă mulți ani!
Material realizat de Daniela Sava, bibliotecar
Filiala Bâlea