👫 Elevii de clasa a IV-a de la școlile gimnaziale nr. 25, „Regina Maria” Sibiu și „Mihai Viteazu” Șelimbăr au descoperit orașul prin intermediul turului ghidat condus de istoricul Răzvan Pop, manager al Bibliotecii #ASTRA Sibiu. Copiii au aflat informații valoroase despre locurile familiare, redescoperind cetatea prin prisma istoriei și legendelor.

🏞️ Călătoria a început în #ParculASTRA, unde, în perioada medievală, se afla una dintre limitele cetății și un șanț de apărare. Între timp, zidurile au fost dărâmate, șanțul a fost astupat și s-a construit întreaga zonă care înconjoară #BibliotecaASTRA.
Următoarea oprire a fost la Catedrala Mitropolitană construită în perioada 1902-1906, copie a Hagiei Sofia de la Istanbul. Pe actuala stradă a Mitropoliei (fostă 𝐹𝑙𝑒𝑖𝑠𝑐ℎ𝑒𝑟𝑔𝑎𝑠𝑠𝑒) erau mai multe #clădiri importante pentru locuitorii orașului: biserica ortodoxă, tipografia de lângă aceasta, Facultatea de Teologie, banca românilor din Transilvania (mai veche decât BNR), un sediu de partid (unde acum este grădiniță).
⛪ Cel mai vechi loc din #Sibiu este #PiațaHuet. Pe locul actualei catedrale evanghelice se pare că a locuit cavalerul Hermann, întemeietorul legendar al cetății. Catedrala Evanghelică, edificiu-reper al comunității sașilor transilvăneni, este una dintre cele mai importante #bisericigotice din #Transilvania. În incinta acesteia este înmormântat domnitorul Mihnea cel Rău, fiul lui Vlad Țepeș și Baronul Samuel von Brukenthal.
⛪ Turnul Bisericii Evanghelice (73,34 m) a fost cea mai înaltă construcție din orașul de pe Cibin până în anii ’70 din secolul trecut. Cele patru turnuleţe care îl înconjoară semnifică faptul că, în Sibiu, judecătorul avea drept de judecată asupra supuşilor.
⛪ Clădirea cea mai veche din Sibiu este Turnul Scărilor, lipită de Casa Calfelor. În fiecare an, calfe călătoare vin aici, menținând o #tradiție veche a călătoriei inițiatice a ucenicilor (calfelor) în diverse meserii pentru a învăța de la maeștri (breslași), înainte de a reveni acasă și a deveni ei înșiși maeștri într-un domeniu profesional. Stâlpul de lemn împânzit de cuie de lângă Casa Calfelor, o ciudățenie în peisajul Pieței Huet, este martorul tăcut al trecerii ucenicilor din diverse locuri ale lumii prin #Sibiu.
🌉 Despre Podul Minciunilor, simbol arhicunoscut al orașului, circulă mai multe legende. Conform istoricilor, explicația numelui acestui obiectiv îndrăgit este o greșeală de pronunție: podul nu era construit pe piloni, fiind denumit în germană Liegenbrücke (în traducere, „podul culcat”); pronunţia cuvântului seamănă foarte tare cu Lügenbrücke, „podul minciunilor”, de unde și numele cunoscut atât de locuitori, cât și de turiști.
⛪ În Piața Mică se află Casa Măcelarilor, iar casele din jur cu celebrii „ochi ai Sibiului” spun povestea nașterii acestei „mărci înregistrate” locale: metodă de ventilare și prevenire a mucegaiului din podurile în care se depozitau grânele.
⚔️ Stema Sibiului conține elemente specifice legendei întemeierii orașului: „spadele încrucişate cu vârful în jos semnifică, potrivit mitologiei şi uzanţei medievale, luarea în posesie a pământului, voinţa cetăţenilor de a apăra municipiul şi drepturile lor civice. Coroana foliată, numită în heraldica transilvăneană „Corona Regia”, semnifică statutul de oraş liber regal. Smalțul roşu al scutului simbolizează autonomia locală constituţională. Trincheta foliată, semn al unităţii treimii, semnifică solidaritatea civică. Stema ca întreg simbolizează comunitatea sibienilor, iar aurul semnifica aspiraţia locuitorilor spre prosperitate. Coroana murală cu şapte turnuri indică rangul de municipiu reşedinţă de judeţ.” (https://www.cjsibiu.ro/wp-content/uploads/2016/01/heraldica-locala-UAT-judet-sibiu.pdf)
⛪ #TurnulSfatului, vechi de aproximativ 700 ani, a servit, de-a lungul timpului, drept poartă de intrare în #cetate, depozit de grâne, punct de observație a incendiilor (foișor de foc), închisoare și chiar muzeu de științe naturale (pe la mijlocul sec. al XIX-lea). Elementul inedit, pe care puțini vizitatori îl observă, este reprezentat de cei doi lei care străjuiesc intrarea și care datează din perioada construcției inițiale.
⛪ În #PiațaMare a orașului locuiau cetățenii înstăriți ai Sibiului, de aceea multe dintre casele care o înconjoară poartă diverse nume (de ex. Casa Haller, Casa Hecht, Casa Lutsch). Spațiul era destinat desfășurării celor mai importante evenimente din viața urbei legate de viaţa cotidiană a oraşului: târguri, adunări publice şi execuţii. Aici se aflau, în perioada medievală, stâlpul infamiei și cușca nebunilor. Începând cu anul 1734, Piaţa Mare a fost dominată de statuia lui Nepomuk (preot și martir creștin), care, în perioada comunistă a fost îndepărtată de pe soclu. La mijlocul anilor ’80, în dreptul Bisericii Catolice, s-a amplasat o statuie a cărturarului Gheorghe Lazăr, părintele învățământului românesc. Aceasta a fost îndepărtată în 2005.
⛪ Alte clădiri de importanță deosebită din #PiațaMare sunt: Primăria, cu stilul său art-nouveau și Muzeul Brukenthal cu moștenirea culturală fostului guvernator al Transilvaniei, Samuel von Brukenthal.
*
Proiectul #𝐒𝐢𝐛𝐢𝐮𝐎𝐫𝐚𝐬̦𝐮𝐥𝐂𝐨𝐩𝐢𝐢𝐥𝐨𝐫 construiește punți între generații, oferind tinerilor ocazia de a explora #istoria și poveștile care alcătuiesc tot ce înseamnă ACASĂ.
*
Activitățile Bibliotecii Județene #ASTRA #Sibiu sunt posibile cu susținerea financiară al Consiliului Județean Sibiu.
#BibliotecaAstra #AstraSibiu #AstraTransylvania #Sibiu #Hermannstadt #Romania #astralibrary #library #lectură #educatie #cunoastere #cercetare #istorie #arhiterctura #memorielocală #patrimoniu #traditii #istoriaSibiului #aios