„Ziua Sibiului” și „JOS!” sunt numele pe care le poartă ultimele conferințe, desfășurate în 20 și 21 decembrie 2023, atunci când se va discuta despre istoria Sibiului și căderea comunismului. Discuțiile se vor desfășura la Biblioteca ASTRA, întâlnirile fiind prilejuite de proiectul „Conferințele ASTRA”, cofinanțat de Primăria Municipiului Sibiu și susținut de Consiliul Județean Sibiu.
Cele două zile de conferințe vor cuprinde fiecare câte două dezbateri, împărțite pe tematici, astfel: ziua de 20 decembrie 2023, având numele „Ziua Sibiului”, are programată o întâlnire de la ora 17:00, cu tema „Există o identitate a Sibiului” și îi va avea drept invitați pe: Ioana Ciocan, director general al Pavilionului de Artă București „Art Safari” și vicepreședinte al Uniunii Artiștilor Plastici din România, Mihaela Miroiu, profesoară universitară de științe politice și cercetătoare, Radu-Alexandru Nica, regizor și manager al Teatrului Metropolis și Radu Vancu, scriitor și profesor în cadrul Universității „Lucian Blaga” din Sibiu. A doua întâlnire a zilei, de la ora 19:00, va purta denumirea „Sibiul în 1191”, iar discuția va fi întreținută de Liviu Gligor, arhitect și conferențiar universitar la Universitatea de Arhitectură și Urbanism „Ion Mincu” București, împreună cu Anca Nițoi, arheolog și muzeograf la Muzeul Național Brukenthal și Zeno Karl Pinter, istoric și profesor la Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu.
În data de 21 decembrie 2023, prima discuție va avea loc de la ora 17:00 și se va numi „Despre comunism, după 30 de ani de la Revoluție”. Invitații întâlnirii vor fi Ciprian Ciocan, membru activ al societății civile, Ioan Deac, director general al Compa Sibiu și Ciprian Ștefan, directorul general al Complexului Național Muzeal Astra. Ultima întrevedere din acest proiect va avea loc de la ora 19:00 și se intitulează „Cenzura”, avându-i ca vorbitori pe artistul Dan Perjovschi, Bogdan Gheorghiță, prodecan și lect. univ. dr. în cadrul Universității „Lucian Blaga” din Sibiu și Ovio Olaru, lect. univ. dr. în cadrul aceleiași instituții.
Moderatorii celor patru dezbateri din finalul proiectului Conferințele ASTRA sunt Smaranda Bălan, purtător de cuvânt al Universității „Lucian Blaga” Sibiu, Valer Cosma, istoric și manager al Bibliotecii ULBS și Răzvan C. Pop, istoric și manager al bibliotecii publice sibiene.
„Biblioteca Județeană ASTRA își asumă rolul de moderator al culturii locale sibiene și nu numai. Din această perspectivă am demarat în anii 2022 și 2023 o serie de dezbateri culturale. Prin acestea ne dorim să aducem în fața publicului larg personalități locale și naționale, specialiști și mai ales teme importante pentru comunitatea noastră. Astfel au fost create Conferințele ASTRA, proiect susținut și cofinanțat prin Agenda Culturală a Municipiului Sibiu.” – a declarat Răzvan C. Pop, managerul Bibliotecii ASTRA Sibiu.
Despre proiect
„Conferințele ASTRA” reprezintă o platformă de conectare a marilor actori culturali din România, dar mai ales din județul Sibiu. Evenimentele se desfășoară sub forma unor discuții având ca temă centrală promovarea culturii scrise. Întâlnirile sunt moderate de personalități locale din sfera culturală sau civică, fiind gândite ca dezbateri înregistrate video, la care publicul interesat poate participa în auditoriu.
Conferințele sunt găzduite de American Corner Sibiu, spațiul situat la etajul 5 al bibliotecii publice sibiene, și sunt transmise live pe pagina de Facebook și în mediul online.
Proiectul „Conferințele ASTRA” este cofinanțat de Primăria Municipiului Sibiu și susținut de Consiliul Județean Sibiu.