În această vară, Biblioteca Județeană ASTRA Sibiu propune utilizatorilor și publicului interesat o serie de programe și evenimente estivale menite să pună în lumină patrimoniul material și imaterial al acestei instituții de prestigiu.
Reader on Board, program deja consacrat, destinat tuturor celor aflați în călătorie cu avionul, se derulează în prezent la Aeroportul Internațional Sibiu. Inițiat și coordonat de Anca Vasilescu, coordonator al Departamentului Metodic. Comunicare. Programe, Reader on Board propune călătorilor lecturi incitante, plăcute și relaxante.
În luna iulie s-a dat startul pentru înscrierile la cea de-a III-a ediție a Târgului de carte de sănătate și terapii complementare alterNativ, care se va desfășura în perioada 11 – 13 octombrie, 2019, la Biblioteca Județeană ASTRA Sibiu, iar la Dumbrăveni, sub îndrumarea atentă a Ancăi Vasilescu se pregătește înființarea bibliotecii orășenești din această localitate.
Și tot în această vară, Biblioteca Județeană ASTRA Sibiu, generează și facilitează donația de carte pentru Biblioteca „Muguri de brad” din Gura Rîului, din campania „Pedalez pentru o carte”.
Copiii și adolescenții se regăsesc și ei în programele Bibliotecii Județene ASTRA Sibiu. Bibliovacanța este programul de vară destinat copiilor cu vârste cuprinse între 7 și 14 ani, care se desfășoară anul acesta în două perioade: 1 iulie – 19 iulie 2019 și 29 iulie – 14 august 2019. Timp de șase săptămâni copiii înscriși iau parte la activități educative, creative și recreative, pornind de la joc și lectură, îndrumați de bibliotecarele Ana Coca și Paula Mihalache, de la Compartimentul pentru Copii și Tineret, alături de o echipă de tineri voluntari. Copiii participă la ateliere de limbi străine, arte decorative (desen, pictură, origami), teatru și cinema, la cursuri de bune maniere și educație pentru sănătate, dar și la un concurs de cultură generală. Desigur, muzica și dansul nu lipsesc, în momentele de relaxare.
În perioada 1 iulie – 31 august 2019, la Biblioteca Județeană ASTRA Sibiu se desfășoară programul estival pentru adolescenți, ASTRA Adolescent. Bibliotecara Mihaela Dobrescu, responsabil al acestei serii de activități, și colegii acesteia de la Compartimentului Carte pentru Adulți propun celor interesați o serie de întâlniri cu personalități ale spațiului socio-cultural și profesional sibian și nu numai. Activitățile incluse în acest program educațional sunt destinate adolescenților, cu vârsta cuprinsă între 14 și 20 de ani, care doresc să se reunească într-un cadru informal alternativ pentru a intra în dialog cu specialiști din domenii care vizează științele sociale, medicina, sănătatea, educația civică, psihologia, literatura. În luna iulie au fost oaspeți Florin Zamfirescu, actor și regizor, Părintele Constantin Necula, psihologul Mihai Sima, profesorii Tiberiu Costăchescu și Vlad Tănase. În următoarele săptămâni, vor fi în mijlocul adolescenților medicul Denisa Uță, profesorii Iuliana Nemeș și Robert Sîndean, Bogdan Andriescu, cercetător și bibliotecar la Biblioteca Județeană ASTRA Sibiu și Răzvan Pop, coordonatorul Departamentului de Cercetare și Informare Bibliografică al Bibliotecii Județene ASTRA Sibiu. De asemenea, în cadrul programului dedicat adolescenței, au loc ateliere organizate în parteneriat cu Crucea Roșie Sibiu. Proiectul se desfășoară în zilele de marți, miercuri și joi.
Bibliotecara Daniela Sava, custode al Filialei Bâlea, propune o serie de activități incitante atât celor mari, cât și celor mici. În această vară, Atelierul „Ora poveștilor”, activitate cu specific ludic și interactiv, îi așteaptă pe copii, alături de bunici ori părinți, pentru a se bucura împreună de lectură, iar la „Clubul doamnelor pensionare” sunt invitate să participe la dezbateri persoanele interesate de literatură, cinematografie, sănătate, igienă, nutriție și educație financiară. Tot la Filiala Bâlea se desfășoară întâlniri cu tinerii de la Centrul Ocupațional pentru persoane cu dizabilități, din cadrul Asociației Diakoniewerk International.
Bibliotecara Gabriela Dordea, de la Filiala Valea Aurie, vine în întâmpinarea tinerilor utilizatori cu câteva activități de vară dedicate copiilor. „Cercul de lectură” și „Triunghiul cunoașterii” au ca elemente esențiale lectura și cultura generală. La Filiala Hipodrom, Tania Caras organizează cercul de chitară, ateliere lectură, desen și jocuri interactive. La Filiala Cisnădie au loc săptămânal activități pentru copii și un Club de lectură în limba engleză, moderate de bibliotecara Simona Olar. Filiala Vasile Aaron este în curs de renovare, urmând să fie redeschisă în această toamnă.
În egală măsură, pe parcursul verii, la Sala Festivă a Bibliotecii Județene ASTRA Sibiu au loc concerte de muzică clasică, organizate de partenerii bibliotecii, Uniunea de Creație Interpretativă a Muzicienilor din România (UCIMR) și Asociația Musica Ricercata.
Nici expozițiile nu lipsesc în această perioadă. Pe simezele bibliotecii pot fi admirate expoziția Facebook AVANT LA LETTRE – Umorul à la Belle Époque în corespondența lui Horia Petra-Petrescu, realizată de bibliotecara Karda Bianca, în timp ce la Compartimentul Periodice, Daniela Stancu, propune pasionaților de istorie expoziții pe teme de actualitate: 70 de ani de la apariția revistei Știință și Tehnică – București (1949), Ziua Internațională a Iei Românești, 100 de ani de la apariția Gazetei Oficiale a Jud. Sibiu (1919), 50 de ani de la prima aselenizare (1969) și 100 de ani de la apariția ziarului Cuvântul Poporului (Săliște/Sibiu). Toate acestea aduc în atenția publicului documente și materiale aflate în patrimoniul Bibliotecii Județene ASTRA Sibiu. Și nu în ultimul rând, pe tot parcursul verii, colecțiile și sălile de lectură sunt deschise publicului iubitor de carte, cultură, cercetare și educație.
Pentru mai multe informații accesați:
https://www.instagram.com/bjastrasibiu/
https://ro-ro.facebook.com/bibliotecasibiuastra/
Toate evenimentele și proiectele Bibliotecii Județene ASTRA Sibiu se desfășoară cu sprijinul Consiliului Județean Sibiu.