Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Helvetia… O țară a paradoxurilor, dar și o țară a resurselor culturale impresionante! Ziua
Națională a Elveției este sărbătorită în fiecare an, la 1 august. În această zi a fost fondată
Confederația Elvețiană, în anul 1291. La 1 august 1291, pe muntele Grütli a fost aprins focul care a dat semnalul adunării elvețienilor din trei cantoane care au pus bazele Confederației și au pornit lupta împotriva ocupanților habsburgi. Despre aceasta, ca și despre alte momente importante din istoria Elveției, vă vom relata mai multe într-o altă postare. Ziua Elveției mai este cunoscută și sub numele de Bundesfeiertag și este una dintre cele 29 de sărbători oficiale ale acestei țări.
În ziua de 11 mai 1911 se deschide prima misiune diplomatică a României în Elveția, cu rang de legație, atașatul fiind diplomatul și ministrul plenipotenţiar la Berna, Nicolae B. Cantacuzino.
Se pare că primul acord important româno-elvețian a fost semnat înainte de Primul Război Mondial. La 2/14 februarie 1880 a fost semnat la Viena Tratatul consular româno-elvețian.
Legea de ratificare de către Parlamentul României a fost promulgată în ianuarie 1881 de
Regele Carol I (atunci domn, investit rege în martie 1881). În urma acestui tratat, s-a deschis în 1881 Consulatul General al Elveției la București, iar în 1891 consulatele onorifice ale României la Berna, Geneva, Zürich și Basel. Cu alte cuvinte, Tratatul consular din 1880 stă la temelia relațiilor româno-elvețiene (și nu Legația României). În tot cazul, odată cu deschiderea ei, trimișii noștri extraordinari or ganizau manifestări cu ocazia Zilei Naționale a României, care, în perioada interbelică, se ținea la 10 mai. De asemenea, șeful misiunii diplomatice a României participa la evenimentele protocolare pentru marcarea Zilei Naționale a Elveției.
Anul acesta, la data de 7 iunie, s-a împlinit un centenar de la înființarea primei Agenții
consulare la Sibiu.

#ConfederațiaHelvetică, #Elveția, #Ziua Elveției, #Confœderatio Helvetica, #1august

Irina Racovițan,
Informare bibliografică și Documentare
Biblioteca Județeană ASTRA Sibiu