Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

În urmă cu 100 de ani se stingea din viață, la Alger, Camille Saint-Saëns (1835 – 1921), cunoscut compozitor, pianist și dirijor francez. Saint-Saëns și-a desfășurat activitatea în a doua jumătate a secolului al XIX-lea și în primele două decenii ale secolului XX, fiind profund influențat de tradiția muzicală franceză, deși a trăit în epoca renumitului Richard Wagner. Contemporan cu Franz Liszt, Claude Debussy, Gabriel Fauré, Georges Bizet, Gustave Doré, Gioachino Rossini și César Franck, Camille Saint-Saëns a fost adesea remarcat atât în mediile culturale europene, cât și peste ocean, pe continentul american. Compozițiile sale au fost  intens apreciate, încă din timpul vieții. Simfoniile, opera „Samson și Dalila” (1877), suita muzicală „Carnavalul animalelor” (1886), Concertul nr. 5 pentru pian, în F major, Op. 103 (1895) și Concertul pentru violoncel nr. 2, în D minor, Op. 119 (1902) se numără printre cele mai cunoscute lucrări prețuite atât de contemporanii săi, cât și de generațiile de melomani și muzicieni care au urmat. Camille Saint-Saëns a fost considerat a fi drept unul dintre cei mai talentați organiști ai epocii. De asemenea, a fost pasionat de științele naturii și a scris numeroase studii critice despre muzică.


„Spirit viu, generos, înnobilat de o aleasă și vastă cultură, înzestrat cu darul de a-i înțelege, respecta și iubi pe marii lui confrați, de a se simți onorat și îmbogățit prin prietenia ce i-au arătat-o, creator el însuși, dar și tălmăcitor al actului de creație, Camille Saint-Saëns și-a asumat de timpuriu, prin intermediul scrierilor sale, rolul dificil de educator și formator al gustului public.” (Elena Maria Schatz, „Notă asupra ediției” in Saint-Saëns, Camille. „Din amintirile mele… : portrete, impresii”, trad. din imba franceză de Elena Maria Schatz. București: Editura Muzicală, 1984, p. 6)

„Mare orchestrator, spirit precis și minuțios, acordă un spațiu larg matematicii. Înregistrând o ușoară scădere în planul sensibilității, muzica sa impune, totuși, prin bogăția melodiei, perfecțiunea formei și eleganța stilistică.” (Lelia Trocan, Emil Cârţu. „Enciclopedie de muzică universală. Memento pentru discofili”, București: Editura Enciclopedică, 2000, p. 175)

«Atunci când Saint-Saëns slăbește strânsoarea corsetului și eliberează „ștrengarul zburdalnic” din el, se exprimă cu o fantezie plină de inventivitate, cu o vivacitate plină de sare și piper, pe care o descoperim mai puțin în marile lui lucrări ambițioase și mai mult în piesele mai ușoare, dar în orice caz în numeroasele scherzouri în care verva lui primară izbucnește, așa cum se întâmplă în „Dansul macabru” sau în micuța capodoperă de umor coroziv care este „Carnavalul animalelor”.» („Dicţionar de mari muzicieni”  /  Coord. Antoine Goléa şi Marc Vignal; trad. şi completări de Oltea Şerban-Pârâu, seria Larousse, Bucureşti: Editura Univers Enciclopedic, 2000, p. 411)

Surse bibliografice:

 

Compartimentul Arte al Bibliotecii Județene #ASTRA Sibiu pune la dispoziția publicului documente tipărite și audio referitoare la viața, personalitatea și activitatea compozitorului #CamilleSaintSaëns.

***

Toate proiectele și activitățile Bibliotecii Județene ASTRA Sibiu se desfășoară cu sprijinul financiar al Consiliului Județean Sibiu.

Informații privind publicațiile aflate din colecțiile bibliotecii se regăsesc în catalogul online, pe platforma de cărți electronice Cloud Library, în Depozitul Digital și pe celelalte canale de comunicare și promovare.
http://www.bjastrasibiu.ro:8080/liberty/libraryHome.do
https://ebook.yourcloudlibrary.com/library/astra/Featured?media=all&src=lib
http://www.dspace.bjastrasibiu.ro/
https://www.facebook.com/bibliotecasibiuastra/
https://www.instagram.com/bjastrasibiu/
https://www.youtube.com/channel/UCbC69KdQkufZEf_3m_h-42A
bibliosuport[at]bjastrasibiu[.]ro

#BibliotecaAstra, #AstraSibiu, #AstraTransylvania, #mysibiu, #Sibiu, #Hermannstadt, #Romania, #consiliuljudeteansibiu, #astralibrary, #educație, #cunoaștere, #lectură, #cultură, #cercetare, #classicalmusic, #muzicăclasică, #SamsonsiDalila

Leave a Reply