Skip to content Skip to footer

Proiecte

Concursul de lectură „ASTRA Cititor Campion”

ASTRA Adolescent

ASTRA Adolescent este un program educațional destinat adolescenților, cu vârsta cuprinsă între 14 și 20 de ani, care doresc să se reunească într-un cadru informal pentru a interacționa, pentru a intra în dialog cu specialiști din domenii care vizează științele sociale, medicina, sănătatea, educația civică, psihologia, literatura. Prin intermediul acestui program, bibliotecarii Compartimentului Carte pentru Adulți au avut în vedere prilejuirea unor întâlniri între tinerii interesați și diferite personalități ale spațiului socio-cultural și profesional sibian.

Biblioteca Județeană ASTRA Sibiu propune adolescenților o alternativă de petrecere a timpului liber, pe perioada vacanței de vară, în afara mediilor oferite de tehnologie. Tinerii au ocazia de a se întâlni cu oameni care lucrează în domeniul educației și culturii, iar temele propuse pentru dezbateri sunt legate de viața trăită la vârsta adolescenței. În egală măsură, tinerii interesați se pot implica în organizarea evenimentelor din cadrul programului ASTRA Adolescent.

 

   

 

       

AlterNativ

AlterNativ este un târg de carte de sănătate și terapii complementare care se desfășoară în cadrul Bibliotecii Județene ASTRA Sibiu, spațiile multifuncționale ale acesteia devenind locuri de întâlnire și interacțiune între publicul interesat și specialiști din domenii diverse.

Luând în considerare interesul crescut manifestat de public pentru domeniul dezvoltării personale și al autoperfecționării, AlterNativ oferă vizitatorilor interesați o platformă de cunoaștere, testare și selectare a informațiilor, reunind o serie de edituri care vor expune la standuri oferta proprie de carte tematică – stil de viată sănătos, igienă, dezvoltare personală, spiritualitate, alimentație sănătoasă, terapii alternative.

Alături de standurile de carte ale editurilor specializate, participă o serie de profesioniști/ consultanți din zona terapiilor complementare, cu rol preventiv și curativ, care susțin prezentări, conferințe, sesiuni demonstrative sau ateliere practice. În egală măsură, la eveniment se regăsesc producători de produse bio, organice, vegane/ raw-vegane și reprezentanți ai unor branduri prestigioase care produc remedii homeopate și apifitoterapeutice (produse și suplimentele alimentare, produse cosmetice, ceaiuri, uleiuri și tincturi etc.), gemoterapeutice, homeopate și ambientale.

Prin organizarea Târgului AlterNativ, Biblioteca Județeană ASTRA Sibiu vizează consolidarea ariei de intervenție în procesul individual de învățare, educare și perfecționare pe tot parcursul vieții, sprijinind publicul interesat prin oferirea de noi modalități de cunoaștere și de selectare a informațiilor. Scopul derulării acestui eveniment tematic este acela de a oferi o platformă interdisciplinară prin care cei interesați pot accesa informația, serviciul sau produsul de care au nevoie direct de la producător sau de la sursa autorizată. Prin intermediul proiectului, Biblioteca Județeană ASTRA Sibiu contribuie la educația populației în ceea ce privește regulile esențiale ale unui stil de viață sănătos.

Până în prezent, Târgul AlterNativ s-a desfășurat în trei ediții: 20-22 octombrie 2017, 14-16 decembrie 2018, 8-10 noiembrie 2019.

   

Bătălia Cărților

Concursul de lectură Bătălia Cărților este organizat de Biblioteca Județeană ASTRA Sibiu, proiectul fiind inițiat de Biblioteca Județeană “Octavian Goga” Cluj și Asociația Națională a Bibliotecarilor şi Bibliotecilor Publice din România (ANBPR), în 2014.

Acest proiect se adresează, în mod gratuit, tuturor iubitorilor de literatură care cred în puterea lecturii ca vector al cunoașterii. Înscrierea la Bătălia Cărților este gratuită, în baza deținerii unui permis valid de utilizator al Bibliotecii Județene ASTRA Sibiu. Desfășurată pe trei categorii de vârstă – copii (11-13 ani), adolescenți (14-18 ani) și adulți (peste 18 ani) –, competiția propune participanților să citească zece cărți pentru fiecare categorie de vârstă, titlurile făcând parte atât din literatura română, cât și din cea universală. Volumele, formularele de înscriere și toate materialele aferente derulării concursului Bătălia Cărților sunt disponibile la compartimentele pentru împrumut ale Bibliotecii Județene ASTRA Sibiu (sediul central și filiale).

În etapa finală a competiției ajung cititorii care au lecturat toate cele zece titluri propuse și care prezintă propriile opinii și argumente prin intermediul fișelor de lectură, demonstrând astfel o deplină înțelegere a textelor literare. Participantul cu cea mai valoroasă și convingătoare pledoarie în cadrul evenimentului public final devine “Cititorul anului” (pentru fiecare categorie de vârstă), iar volumul care obține cel mai mare punctaj din partea cititorilor devine „Cartea anului”.

În cadrul Bibliotecii Județene ASTRA Sibiu au avut loc trei ediții, în 2017, 2018 și 2019.

    

Reader on Board

Reader on Board | Cititor la Bord este un proiect inițiat de Biblioteca Județeană ASTRA Sibiu și realizat în colaborare cu Aeroportul International Sibiu, cu participarea partenerilor EduCab Romania şi KeepCalling Team şi cu susținerea Consiliului Județean Sibiu. Inițiativa inedită și inovativă urmărește să aducă și să încurajeze lectura în spații neconvenționale, așa cum este Zona Plecări din terminalul de pasageri al aeroportului. Beneficiarii direcți ai acestui spațiu de lectură sunt călătorii cititori care tranzitează acest spațiu în drum spre cursele de zbor interne sau externe.
Sunt puse la dispoziția pasagerilor publicații în limbile principale de circulație internațională, iar titlurile selectate se încadrează în diferite domenii, preponderent beletristică, management, istorie și tradiții locale, dezvoltare personală, carte pentru copii.

Cititorii au posibilitatea de a lectura volumul ales în spațiul amenajat sau îl pot lua cu ei în călătorie. Deși nu este obligatorie, se recomandă returnarea cărții, atunci când este posibil, la următoarea călătorie, în raftul Reader on Board | Cititor la Bord din Aeroportul Internațional Sibiu sau, direct, la sediul central al Bibliotecii Județene ASTRA Sibiu. Iar când situația nu permite întoarcerea cărții în colecție, aceasta devine „ambasador” al bibliotecii publice sibiene și al Sibiului, într-un alt spațiu, de pe un alt meridian, într-un alt aeroport sau într-o altă colecție de carte.